-
Link kopieret
Rødbedesalat med feta og avocado
Denne rødbedesalat smager ganske vidunderligt. Når rødbeder bages i ovnen, fremhæves deres sødmefulde smag. Kombineret med salt feta, cremet avocado, sprøde pistacienødder og søde tranebær får man en helt uimodståelig salat.
Jeg laver gerne en stor portion af rødbedesalaten. Den smager nemlig skønt lunt som tilbehør til aftensmaden, til alt fra fisk og falafel til bøf og bolognese. Men den er også helt vildt god serveret kold som en frokostsalat, gerne tilsat lidt linser eller quinoa for ekstra mæthed.

Salat til 4 personer
Forberedelse 10 min /I alt 30 min
INGREDIENSER
SALAT
500 g rødbeder
1 spsk. olivenolie
salt
1 bakke blandet salat
1 lille rødløg
2 avocadoer
1 håndfuld pistacienødder
150 g fetaost
1 håndfuld tranebær
VINIAGRETTE DRESSING
1 spsk. balsamicoeddike
2 spsk. olivenolie
1 lille tsk. ahornsirup
1 lille tsk. dijonsennep
salt og friskkværnet peber
Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og beklæd en bageplade med bagepapir.
Skræl rødbederne eller skrub dem grundigt. Skær dem i grove tern, og fordel dem på en bageplade. Vend rødbedetern i olivenolie og salt, og bag dem i 15-20 minutter, til de er møre.
Pisk alle ingredienserne til vinaigretten sammen i en lille skål med en gaffel.
Kom de bagte rødbeder i en skål, og vend vinaigretten i skålen. Lad nu rødbederne stå og køle lidt af, imens du klargør de resterende ingredienser.
Skyl salaten. Skær rødløg i papirstynde både. Skær avocadoerne i tern. Rist pistacienødderne på en tør pande, og hak dem groft.
Vend salat i skålen med de bagte rødbeder. Tilføj rødløg, avocado, pistacienødder, tranebær og feta smuldret i mindre stykker. Vend forsigtigt rundt, og servér.

Rødbedesalat med bagte rødbeder
Denne rødbedesalat er simpelthen sådan en lækker servering. Den er fyldig og frisk på samme tid, super nærende og velsmagende. Rødbeder er en rodfrugt, der hurtigt kan blive lidt overset, hvis det ikke gælder syltede rødbeder. Det er en skam, for rødbede er en enormt alsidig grøntsag, der kan bruges som andre rodfrugter - i alt fra råkost til kage!TIP: Udforsk mit opskriftsindeks med vegetariske opskrifter.
Den tilberedningsmetode, jeg holder mest af til rødbeder, er at bage eller koge dem. Det fremhæver nemlig deres dejlige søde smag og fjerner lidt af den "jord-smag", som rå rødbede har. I denne salat vælger jeg at bage rødbederne, hvilket giver dem en mere fast konsistens. Du kan også sagtens vælge at koge rødbederne hele, inden du skærer dem i tern. På den måde bliver de mere milde i smagen, hvilket også passer godt til salatens andre komponenter.TIP: Prøv også rødbeder i disse rødbedebrud, som rødbedebøffer eller lækre rødbedevafler.


Salat med bagte rødbeder, feta og avocado
De bagte rødbeder vender jeg i en sød-syrlig vinaigrette af balsamicoeddike, som giver den masser af smag. Derefter vendes de med frisk, grøn salat, smuldret feta og små avocadotern, inden jeg drysser tørrede tranebær og ristede pistacienødder over til slut. Det er simpelthen sådan et godt match, hvor både salte, søde, sprøde, cremede, bitre elementer balancerer og fremhæver hinanden.TIP: Prøv også en salat med and, gedeost og bagte rødbeder, en vintersalat råkost med rødbede eller en boghvedesalat med bagte rødbeder.

Danske rødbeder
Råvarerne til denne rødbedesalat har jeg købt i Lidl. De har nogle gode økologiske avocadoer, som jeg altid har succes med (der er jo intet værre end avocadoer, der bliver brune, før man når at blinke, eller som bare aldrig bliver modne). Salatens stjerneingrediens er uden tvivl rødbederne. Lidl har netop fået smukke danske rødbeder i butikkerne, og det inspirerede mig til at komme resten af ingredienserne til salaten i kurven. Rødbeder kan vi nyde gennem efterår, vinter og helt ind i foråret, men hvis du spørger mig, er det dog netop nu, hvor de små og søde, at de smager bedst.TIP: Prøv også opskriften på rødbedekage med chokolade


Variationsforslag til opskrift på rødbedesalat
- Du kan nemt bruge andre rodfrugter i stedet for rødbede. Søde kartofler, gulerødder, jordskokker eller pastinak er gode bud.
- Fetaosten kan undlades eller erstattes med en anden type ost. Jeg elsker eksempelvis gedeost, og mozzarella smager også dejligt.
- I stedet for frisk grøn salat kan du bruge kål. Husk gerne at kramme og massere kålen godt med dressingen, så den bliver blød og delikat.
- Brug gerne syltede rødløg frem for friske.
- I stedet for pistacienødder kan du bruge en anden type nødder eller kerner. Det samme gælder tranebær: alle andre typer tørret frugt smager skønt i salaten.
- Du kan sagtens undlade avocado i salaten.