Opskrift på vinaigrette dressing
En vinaigrette kan på magisk vis forvandle de fleste salater fra kedelige til gudeskønne. Jeg bruger særligt en vinaigrette dressing til simple grønne salater såsom denne simple denne med æble og parmesan, denne med grøn salat med granatæble og avocado eller denne skønne salat med blåbær og feta.
En vinaigrette er også skøn over grillede grøntsager som i denne salat med grillet squash og majs. Og den kan dog også sagtens bruges over ovnbagte grove grøntsager eller endda som marinade til kød.
Denne opskrift på vinaigrette er uden tvivl den dressing, jeg bruger aller oftest. Ellers elsker jeg også at lave min tahindressing til mere mellemøstlige retter eller en klassisk mormordressing til grønne salater eller en blue cheese dressing til amerikansk mad. Og hvis der skal italiensk på bordet så er caprese salaten med hjemmelavet balsamico glace en sikker vinder.
Hvad er vinaigrette?
En vinaigrettedressing kaldes også ofte for en “olie eddike dressing”. Det skyldes at ingredienserne hovedsagligt er netop det: olie og eddike.
Når olie og eddike (syre) piskes sammen, sker der en kemisk reaktion, så olien emulgerer. Det smager en lidt tykkere og mere cremet konsistens, så dressingen rigtig hænger fast på salatbladende. Samtidig tilføjer det den perfekte balance af smag, når dressingen smages til med syre, fedme, sødme og salt.
Dressing med honning og sennep
Jeg tilsætter altid en smule honning og sennep til min vinaigrette. Det tilføjer den perfekte balance mellem sødme og syrlighed på grund af honningen. Og så tilføjer en smule sennep lidt stærkt og letbittert til dressingen. Jeg er særligt vil med at bruge dijonsennep, men alle typer sennep kan bruges.
Hvis du vil lave en dressing med mere gennemtrængende smag af honning og sennep, vil jeg anbefale dig at prøve min opskrift på honning-dijondressing. Den er endnu mere cremet og perfekt syrlig-sød.
Ingredienser til vinaigrette dressing
Den perfekte vinaigrette dressing laves 3 dele olie og 1 del syre. Derudover kan til smage dressingen til salt, peber, krydderier og ting som honning, sennep, hvidløg, friske krydderurter mm.
Olie: Jeg bruger næsten altid olivenolie. Du kan dog også vælge at bruge rapsolie, sesamolie eller lignende. Så længe det smager godt, går det an.
Syre: Af syre kan du vælge alle former for madeddike eller saft fra citron eller lime. Jeg vælger som regel balsamicoeddike, æblecidereddike, hvidvinseddike eller frisk citronsaft.
Sødme: For at tilføje sødme, bruger jeg som oftest en smule honning. Du kan dog også tilføje ahornsirup eller sukker.
Sennep: En smule sennep smager skønt i en vinaigrette. Jeg bruger altid en fransk dijonsennep.
Salt og peber: Her vil jeg anbefale flagesalt (maldon) og friskkværnet sort peber.
Smagsvariationer & tilføjelser: Prøv at tilsætte presset hvidløg, revet citronskal eller finthakkede krydderurter. Du kan også prøve at tilføje en spsk. grøn pesto til dressingen.