Græskarboller

Disse græskarboller er ikke bare virkelig lækre, bløde og saftige. De er også den fineste, dekorative efterårsservering eller halloweenbolle.

Græskarbollerne snøres med kødsnor, inden de bages, og på den måde får de form som græskar. Lige til at bryde i stykker og nyde lune med kold smør. Teknikken er super simpel, og det er meget nemmere at lave, end man skulle tro.

Jeg laver græskarboller med græskarmos. Det laves nemt ved at bage et hokkaidogræskar i ovnen. Græskarmosen giver bollerne en flot farve og saftig konsistens, og med lunende krydderier som kardemomme og kanel får man en vidunderlig blød og sød krydderbolle.

græskarbolle

Græskarboller

 

Bedøm denne ret

Græskarboller til 15 personer
forberedelse 15 min + 1 t hævetid / tilberedning 15 min / i alt 1,5 t

Ingredienser

GRÆSKARMOS

 • 0,5 hokkaidogræskar

DEJ

 • 200 g græskarmos
 • 1 dl sødmælk
 • 25 g gær
 • 50 g sukker
 • 1 æg
 • 1 tsk. stødt kardemomme
 • 8 g salt
 • ca. 500 g hvedemel
 • 50 g blødt smør

PYNT OG PENSLING

 • kødsnor
 • 12 mandler
 • 1 æg

Fremgangsmåde

GRÆSKARMOS

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Halvér græskaret, og fjern kernerne. Placér græskaret i et ovnfast fad med skindsiden opad. Bag det i ovnen i cirka 45-60 minutter, til græskaret er helt mørt.

Lad det køle af, og fjern så græskarkødet fra skindet med en ske. Mos kødet med en gaffel, så du får en mos.

Lad græskarmosen køle helt af, inden du bruger den i dejen.

Tænd ovnen på 220 grader almindelig ovnfunktion.

Kom mælk i en skål og opløs gær heri. Tilsæt græskarmos, sukker, æg, salt, kardemomme og kanel, og rør det sammen, til der ikke er nogen klumper.

Tilsæt mel gradvist, og ælt dejen godt. Dejen skal føles smidig og glat og skal let slippe skålen eller bordet. Den må ikke klistret. Justér gerne mængden af mel, da det kan variere alt efter hvor våd din græskarmos er.

Tilsæt blødt smør i mindre stykker, og ælt det godt ind i dejen, indtil den er flot blank. Læg dejen i en skål, og dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.

Del dejen i 15 lige store stykker. Rul bollerne til kugler og spænd dem op, så overfladen bliver flot. Placér bollerne på en bageplade ved bagepapir, og lad dem efterhæve i 20 minutter.

Klip 15 stykker af kødsnor på ca 40 cm. Vikel forsigtigt snoren under og omkring bollerne. Dej snoren en kvart omgang, og gentag, så du laver et mønster som et hjul med 8 dele. Bind forsigtigt en knude på snoren til sidst.

Pisk æg til pensling sammen i en skål, og pensl forsigtigt bollerne. Placér en mandel i toppen.

Bag græskarbollerne i ovnen i cirka 10-15 minutter, til de er flot gyldne. Lad dem køle af på en bagerist, og frigør forsigtigt snoren ved at klippe den løs og hive den af inden servering.

Find flere opskrifter i samme kategori

græskarboller

bløde bamseboller med græskar

 

Opskrift på græskarboller

Jeg har set billeder af smukke græskarboller flere steder på Instagram dette efterår. Boller formet som græskar med en lille nød på toppen. Så dekorativt at jeg naturligvis fik lyst til at lave min egen version.

I mine græskarboller har jeg brugt min vante opskrift på bamseboller eller chokoladeboller men blot erstattet noget af væsken med græskarmos. Det giver bløde, lette og saftige boller med en flot farve og let sødme fra græskaret.

Du kan enten vælge at rulle bollerne til klassisk runde boller eller du kan forme dem til små græskarbrød. Smagen er den samme, men græskarformen unægtelig mere festlig.

 

TIP: Prøv også min opskrift på chokorug eller valnøddebrød

 

boller med græskar

 

Halloweenboller med græskar

Når bollerne formes som græskar, synes jeg, de er perfekte til halloweenfest. En rigtig halloweenbolle, der også nemt kunne pyntes med lidt sukkerøjne, glasur eller andet pynt, hvis du vil lave mere uhyggelige græskarhoveder.

Halloweenbollerne ville gøre sig fremragende sammen med mere “uhyggelige” snacks. På den måde får man en god balance mellem appetitlig og skræmmende, som kan være svær at finde.

 

TIP: Prøv også at lave (u)hyggelige halloween romkugler eller en flot halloweenkage eller mumie pølsehorn

 

græskarboller med græskarmos

 

Hjemmelavet græskarmos

Til bollerne skal du bruge græskarmos. Det er heldigvis utrolig nemt at lave. Du skal blot halvere et hokkaidogræskar og fjerne kernerne. Dernæst bages de to halve græskar med skindsiden opad, til græskarkødet er helt mørt. Du kan nu fjerne det møre kød med en ske og lade det køle helt af.

Det er vigtigt, at du lader mosen køle helt af, inden du tilføjer den til dejen. Hvis mosen stadig er lun, kan dejen blive for varm under æltningen, hvilket vil påvirke gæren og hæveevnen.

 

TIP: Brug også græskarmos til at lave en fantastisk græskarkage

 

 

græskarboller

Shop the post

- reklamelinks

2 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Hold da fest, hvor er det bare gode!
  – jeg har bagt dem her til aften.
  Jeg købte dog græskarmos på dåse i min lokale Meny, det kan også anbefales, det er sgu nemt, og der er ikke alt muligt sjovt tilsat i den 🙂

Skriv en kommentar