-
Link kopieret
Hasselback kartofler
Hasselback kartofler er uden tvivl en af de lækreste måder, du kan servere kartofler på! Når kartoflerne skæres i tynde riller, bliver de fantastisk sprøde og gyldne udenpå og perfekt møre indeni.
Hasselback (eller “hasselbagte”, som de ofte kaldes) kartofler er perfekte at servere som tilbehør til en steg, en god bøf eller lignende. Men de smager herligt til det meste og særligt retter fra det danske køkken.

Tilbehør til 4 personer
Forberedelse 10 min /I alt 50 min
INGREDIENSER
1 kg kartofler
3 spsk. olivenolie (eller smeltet smør)
Salt
Tænd ovnen på 200° varmluft.
Skræl eller skrub kartofler, og skær et lille stykke siden af hver kartoffel, så de kan ligge stabilt. Skær tynde riller igennem kartoflerne, uden at skære hele vejen igennem. Det kan gøres nemt ved at lægge et tyndt skærebræt eller en grydeske op ad kartoflen, som forhindre kniven i at skære hele vejen igennem.
Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir eller i et ovnfast fad. Pensl dem med olie, og krydr med salt. Drys finthakket timian over.
Bag hasselback kartofler i ovnen i 40-60 minutter, alt efter deres størrelse, til de er møre og gyldne.
Opskrift på hasselback kartofler
Hasselback kartofler er oftets et hit i mange hjem, og man forstår jo godt hvorfor. De er både smukke og enormt velsmagende, og så passer de til det meste. De er et godt alternativ at servere fremfor pommesfrites. Hasselback kartofler er også det perfekte tilbehør til en bøf, en god steg som flæskesteg eller roastbeef. Eller til mere traditionel dansk mad som alternativ til den kogte kartoffel. De hasselback kartofler passer også helt perfekt til forloren hare eller fyldt svinemørbrad.
TIP: Prøv også opskrift enpå græskarfritter, polentafritter, knuste kartofler eller rodfrugtmos

Hasselbagt, hasselbagte eller hasselbackkartofler?
Mange har sikkert kaldt kartofflerne for "hasselbagte kartofler", men det korrekte navn er altså hasselback, men de fleste forstår nok, hvad der menes uanset, hvordan det udtales.
Hvorfor hedder det hasselback kartofler?
Rettens navn skulle eftersigende stammer helt tilbage fra 1700-tallet fra en svensk restaurant ved navn "hasselbacken" i Stockholm. Det er dog først i 1950'erne at tilberedningsmetoden blev populær, fordi det gjorde kartoflernes tilberedningstid kortere - og resultatet virkelig lækkert, uden tvivl. 