
Ingredienser
Dadelkaramel
- 300 g bløde dadler, udstenede
- 3 dl vand
- 0,5 vaniljestang
- 1 nip salt
Nøddebunde
- 1/2 portion dadelkaramel
- 5 æggehvider (gem blommerne)
- 100 g hasselnødder
- 150 g mandler
Vaniljeis
- 5 æggeblommer
- 0,5 l fløde
- 0,5 vaniljestang
- 1/4 portion dadelkaramel
ENDVIDERE
- 100 g mørk chokolade
- 1 springform på ca 24 cm
Fremgangsmåde
Dadelkaramel
Fjern stenene fra dadlerne. Skil vaniljekorn fra stangen. Kom dadler, vaniljekorn, vaniljestænger, vand og salt i en gryde.
Bring gryden i kog, og lad den simre et par minutter. Fisk vaniljestangen op. Blend dadelkaramellen i en blender eller foodprocessor, til konsistensen er glat.
Lad dadelkaramellen køle af.
NØDDEBUNDE
Forvarm ovnen til 150 grader varmluft.
Hak nødderne fint, gerne ved hjælp af en foodprocessor. Lad gerne nogle nødder forblive groft hakkede.
Pist æggehviderne stive. Tilsæt dadelkaramel, og rør det ud i de piskede æggehvider. Vend dernæst forsigtigt de hakkede nødder i skålen.
Form to lagkage bunde på en beklædt bageplade. Brug den springform, du vil samle kagen i senere, til at måle størrelsen.
Bag formene i ca. 15-20 minutter, eller indtil de er gyldne.
Vend nøddebundene ud på en bagerist med bagepapiret øverst. Lad dem ligge i 5 minutter, inden du forsigtigt hiver bagepapiret af, og lad dem køle helt af.
VANILJEIS
Start med at piske æggeblommer og luftige i en lille skål sammen med vaniljekornene. Pisk dernæst fløden til flødeskum i en større skål, og vend æggeblommerne her i. Vend forsigtigt en fjerdedel af dadelmassen i. Gem den sidste fjerdedel.
SAML ISLAGKAGEN
Hak chokoladen, og smelt den forsigtigt over et vandbad.
Sørg for, at lagkagebunde og dadelkaramel er helt afkølede, så flødeskummen ikke falder sammen.
Beklæd en springform med bagepapir eller kageplast, og placer en af lagkagebundene i bunden af springformen.
Fordel halvdelen af vaniljeisen over bunden, og svirvel et par spsk. af den resterende dadelkaramel rundt i isen. Dryp halvdelen af den smeltede chokolade over.
Top med den anden lagkagebund, og fordel den resterende vanilje is over toppen. Top med den restende halvdel chokolade.
Stil islagkagen i fryseren i minimum 3 timer, og tag den ud 15 minutter før servering. Top gerne med friske bær inden servering.
Opskrift på islagkage med nøddebund
Denne islagkage med nøddebund er en sommerklassiker i mit køkken. Jeg udviklede opskriften helt tilbage i 2014, hvor jeg første gang delte den her på bloggen. Med noget tvivlsomme billeder, der vist ikke ligefrem solgte kagen særlig godt. Men de var åbentbart appetitlige nok til, at mange af jer fik lyst til at prøve opskriften for den blev lidt af et hit.
Sidenhen er min opskrift på islagkage med nøddebund gået lidt i glemmebogen, både os mig og her på bloggen. Og det er en skam, for den hitter altså stadig! Med den lækreste, cremede vaniljeis, dejlige nøddebunde, chokolade og karamel af dadler, der gør islagkagen lige tilpas sød med en dejlig karamelagtig smag.
TIP: Prøv også min jordbærtærte eller rabarbertærte som er dejlig sommerkager.

Nem opskrift på hjemmelavet islagkage
Hjemmelavet is kan hurtigt blive hård og krystaliseret, men isen i denne islagkage er cremet og luftig, imens nøddebundene er svampede og knasende på samme tid. Tilføj lidt (eller meget…) mørk chokolade og små overraskelser af sød dadelsirup, og du har en dessert, der er et sikkert hit.
Udover at være utrolig lækker, er min opskrift på hjemmelavet islagkage med nøddebund også virkelig nem at lave. Særligt hvis du har en foodprocessor, der kan gøre en del af arbejdet for dig. På den måde kan du let hakke nødderne til bundene på ingen tid (og uden for meget gris), og dadelkaramellen kan blive ekstra lækker cremet.
Vaniljeisen laves helt uden ismaskine, men den bliver stadig luftig og cremet. Med en dejlig vaniljesmag og lavet på ægte fløde. Derudover er isen sødet med dadelkaramel, der giver en fantastisk karamelagtig smag.
TIP: Prøv også min opskrift på bananbrød, saftige bananmuffins eller gulerodsmuffins sødet med dadler.
Sundere islagkage uden sukker
Den dejlige islagkage udmærker sig ved, at den er sødet med dadler og derfor ikke indeholder almindelig hvid raffineret sukker. Det gør både islagkagen en tand sundere, og tilføjer det også en dejlig karamelagtig smag.
Dadlerne bruges til at søde både vaniljeis og nøddebunde. Man laver en cremet karamel ved at koge dadler med vand, vanilje og salt, inden det blendes til en cremet konsistens. Derefter kan den dejlige dadel karamel bruges til at søde iskagens forskellige elementer. Og så gemmer jeg også en fjerdedel til at svirvle i vaniljeisen, så der dukker stykker af dadelkaramel op, når man skærer et stykke af kagen.
TIP: Prøv også min opskrift på sunde bananis eller sund chokolade islagkage med avocado
Tips til min opskrift på islagekage
- Brug gerne andre nødder end hasselnødder og mandler. Valnødder ville eksempelvis smage vidunderligt!
- Tilføj gerne bær til iscremen. Enten som hele bær, der vil dukke op, når man skærer et stykke, eller most/blendet og blandet i iscremen.
- Hvis du vil lave kagen i en mælkefri version, kan du piske den fede del af kokosmælk til kokosfløde og bruge det til vaniljeisen.
- Pynt meget gerne kagen med spiselige blomster eller urter såsom skovsyrer, rosenblade, lavendel eller lignende. Det ser så smukt og sommerligt ud!
Kunne næsten ikke trykke LIKE hurtigt nok inde på Bloglovin, da jeg så dette blogindlæg. ELSKER islagkager og så med nøddebund<3 Det bliver næsten ikke mere lækkert end det. Tak for opskriften – må jeg prøve at bikse sammen en dag 🙂
Hold nu KAJE den lyder og ser lækker ud! Jeg skal snart holde fødselsdagsfest for mine veninder – den her kunne sagtens blive desserten!
Hold op, hvor ser den dog lækker ud!
– Anne
Det er den bestemt også 🙂
nøøj, hvor lækkkert…SKAL prøves engang!
Det er som om der mangler nogle instruktioner i den sidste del, hvor lagkagen skal samles. Isen er fx ikke nævnt.
Ih hvor ser den lækker ud, den skal prøve til weekenden. Men kan den laves flere dage i forvejen, og stadigvæk være sprød og lækker i bundene?
Hej Anni 🙂 Sagtens! Bunden forbliver jo ikke helt sprød, efter den har været i fryseren, men den smager stadig utrolig lækkert.
KH
Denne her lækre dessert skal så meget laves til min kærestes fødselsdag? Kan man måske tilsætte lidt kaffe til isen? Min kæreste elsker nemlig alt med kaffe…
Hej Sarah 🙂 Det tror jeg sagtens, du kan! Jeg ville tilføje lidt frysetørret kaffe og piske det sammen med fløden eller røre det i dadelkaramellen.
En lækker opskrift 🙂 jeg vil blot høre er det pasteruriserede æg der bruges?
Det kan du sagtens vælge at gøre, hvis du foretrækker, men jeg bruger bare almindelige æg 🙂
Hej Emma.
Jeg lavede islagkagen for et par uger siden og må sige, at det er den bedste islagkage jeg nogensinde har smagt? Er især vild med, at sødmen er så balanceret i forhold til mange andre islagkager der ofte bliver hvinende søde, og at den samtidig kan spises mod nogenlunde god samvittighed☺️
Tak for endnu engang at have bragt en favoritopskrift til mit køkken??
Det gør mig bare så glad at høre! 🙂
Hej? Kan jeg lave den dagen før, eller gør det noget ved om der kommer iskrystaller i?
Hej Sarah
Det kan du sagtens 🙂