
Ingredienser
LAKS
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. røget paprika
- 1 tsk. hvidløgspulver
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 knsp. cayennepeber
- 1 tsk. flage salt
- Friskkværnet peber
SALATER
- 500 g søde kartofler
- 1 spsk. olivenolie
- salt
- 1 bakke blandet salat
QUINOASALAT MED SORTE BØNNER
- 2 dl quinoa
- 1 dåse sorte bønner
- 1 håndfuld frisk koriander
- Saft af 1 lime
- Salt og friskkværnet peber
GUACAMOLE
- 2 modne avocadoer
- 2 fed hvidløg
- 1 lille håndfuld frisk koriander
- saft af 1 limefrugt
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
BAGTE SØDE KARTOFLER
Tænd ovnen på 200 grader.
Skrub eller skræl søde kartoflerne, og skær dem i tern. Fordel dem på en bageplade med bagepapir, og vend dem i olivenolie og salt. Bag ternene i ovnen i 15 minutter, til de er møre men endnu ikke sprøde.
QUINOASALAT
Kog quinoa efter anvisningen på pakken. Dræn de sorte bønner fra dåsen, og skyl dem i en sigte. Bland quinoa og sorte bønner. Hak frisk koriander. Bland det i skålen, og pres limesaft over. Krydr med salt og peber, og vend rundt.
LAKS
Skub de bagte søde kartoffeltern i ud til siden, og placér laksefileten i midten af bagepladen. Dup overfladen tør med et stykke køkkenrulle. Smør overfladen ind i olivenolie, og drys så alle krydderierne over. Gnub det ud over overfladen på laksesiden. Sæt fadet i ovnen i 15 minutter, til laksen er gennemstegt og søde kartoffelternene er gyldne og sprøde.
GUACAMOLE
Mos avocadokødet med en gaffel i en skål. Pil og pres hvidløg, og hak koriander. Rør det i avocadomosen, og smag til med limesaft, salt og peber.
SERVERING
Skyl og tør den friske salat. Kom alle ingredienserne til dine mexi bowls i skåle og/eller på fade: Laks, søde kartofler, quinoasalat, guacamole, salat. Så kan hver middagsgæst samle sine egne salatskåle.
Opskrift på mexi bowl med laks
Denne mexi bowl med laks er et rent festfyrværkeri i både udseende og smag. Skålen fyldes med saftig, mexicansk krydret laks og en masse grøntsager, der sammen udgør et både sundt og enormt lækkert måltid.
For efterhånden en del år siden udgav jeg min opskrift på burrito bowl med mexi-kylling. En opskrift vi har lavet herhjemme ufattelig mange gange. Nu har denne mexi bowl med laks dog taget første pladsen. Den smager simpelthen så vidunderligt og er et hit til både hverdag og som gæstemad.
TIP: Prøv også min opskrift på lækre tacos, quesadillas eller tortillas, hvis du elsker mexicansk inspirerte mad.
Ingredienser til mexi bowl med laks
I den lækre mexi bowl med laks fylder jeg:
Mexicansk krydret laks
Jeg bruger oftest en lakseside, der dyppes med lidt olivenolie og krydres godt med en mexicansk krydderiblanding. Laksen tilberedes i ovnen, hvor den ikke skal have meget mere end et kvarter for at være gennemstegt og saftig. Hvis du ikke kan få fingrene i en lakseside, kan du sagtens bruge portionstykker af laks i stedet. Her skal du dog forkorte tilberedningstiden til omkring 10 minutter.
Bagte sødkartoffeltern
Jeg elsker bagt sød kartoffel, og de små sprøde, søde tern smager vidunderligt i opskriften på mexi bowl med laks. De søde kartofler skæres i mundrette tern, hvor efter de vendes i olivenolie og salt og tilberedes på samme bageplade som laksen.
Quinoasalat med sorte bønner
I salatskålen kommer jeg en simpel quinoasalat med sorte bønner og frisk koriander. Hvis du ikke er til koriander, kan du sagtens undlade det eller erstatte med andre friske krydderurter. Eksempelvis vil persille og mynte smage skønt.
Guacamole
Guacamole hører sig til, når vi snakker mexicansk mad. Jeg bruger min basis-opskrift, som du finder her, men tilføjer en smule friskhakket koriander. Det kan undlades, og du kan også lave andre variationer af guacamole, som jeg beskriver her.
Frisk salat
Jeg tilføjer også blandet frisk salat til skålen. Her kan man bruge, hvad man lige har i køleskabet, eller hvad der er i sæson. Det smager også v
Andre idéer til fyld i mexicansk salat
Andre idéer til fyld i den mexicanske salatskål kunne være:
- Syltede rødløg
- Salsa
- Cremefraiche
- Sæsonens grøntsager, fx tomater, asparges, agurk
- Revet cheddarost
Nem mexicansk salatskål
Opskriften lyder nok mere omstændigt, end den er, på grund af de mange elementer. Men måltidet kræver ikke meget mere end en halv time i køkkenet og en smule tilberedningstid, før aftensmaden er servereret.
Det smarte er nemlig, at søde kartofler og laks tilberedes på samme pande i ovnen. Og imens det er i ovnen, kan man bikse både den simple quinoasalat og guacamolen sammen. Så skal der bare dækkes bord, og så der er der et lækkert mexicansk festmåltid klar på no time.
TIP: Prøv også min opskrift på tacosuppe for et nemt og lækkert måltid