Din browser er ikke understøttet- Brug en anden.

Fri fragt på ordre over 599 kr – 1-3 dages levering med GLS

Kurv 0

Tillykke! Du har opnået fri fragt Du mangler 599 kr for at opnå gratis fragt
Der er ikke flere produkter til salg

Produkter
Brug den med
Du vil måske syntes om?
Subtotal Gratis
Forsendelse, moms og rabatkoder udregnes i kurven

Moussaka

Moussaka er en traditionel græsk ret. Det er som en græsk lasagne, hvor lasagneplader erstattes af skiver af kartofler og aubergine. Kødsaucen laves af hakket lam eller oksekød, og på toppen er der en cremet mornaysauce. Der tilsættes æg, så den bliver mere luftig og smuk gylden i overfladen.

Moussaka er perfekt at servere på de dage, hvor du har lyst til noget ekstra lunende og lækkert. Det er også fremragende som gæstemad, gerne sammen med tzatziki og en græsk salat for en fantastisk græsk menu.

Moussaka

Aftensmad til 4 personer
Forberedelse 30 min /I alt 1 t
INGREDIENSER

  • KØDSAUCE

  • 400 g hakket lammekød og/eller oksekød
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie til stegning
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. allehånde
  • 2 tsk. tørret timian
  • 2 tsk. tørret rosmarin
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2 dl rødvin (alternativt 2 dl boullion og 2 spsk. rødvins/hvidvinseddike)
  • salt og friskkværnet peber
  • GRØNTSAGER

  • 2 auberginer
  • 1 spsk. olivenolie
  • salt
  • 250 g kartofler
  • MORNAYSAUCE

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 6 dl sødmælk
  • 100 g parmesan
  • 1 knsp. friskrevet muskatnød
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 æg
KØDSAUCE

Pil og hak løg fint. Pil og pres hvidløg. Svits løg og hvidløg i olie i en gryde, til de er klare. Tilsæt hakket lammekød og krydderier, og vend rundt, indtil kødet brunes. Tilsæt tomatpuré og rødvin, og krydr god med salt og peber. Lad dernæst kødsaucen simre under låg, imens du klargør grøntsager og mornaysauce.

GRØNTSAGER

Tænd ovnen på 200° varmluft. Skær auberginer i skiver på ca 1 cm, og fordel dem på bageplader beklædt med bagepapir. Pensl skiverne med olie, drys med salt, og bag dem i ovnen i 10 minutter, til de er møre.

Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver. Læg kartoffelskiverne i en skål med koldt vand.

MORNAYSAUCE

Smelt smør i en gryde. Tilsæt mel, og pisk det sammen. Rør mælk i, lidt ad gangen, til saucen er jævn og cremet. Tilsæt friskrevet parmesan, muskatnød, salt og peber, og rør i saucen, til osten er smeltet. Tag gryden af varmen, og lad saucen køle lidt af, inden æggene piskes i.

SAML OG BAG MOUSAKKA

Saml musakaen i et ovnfast fad. Start med et lag kødsauce, dernæst et lag aubergineskiver, et lag kartoffelskiver og mornaysauce. Gentag, og slut med et tykt lag mornaysauce.

Sæt fadet i ovnen i 30 minutter, til overfladen er flot gylden og kartoflerne møre.

græsk moussaka  

Opskrift på moussaka

Denne opskrift på moussaka er især velegnet til hverdagsaftener, hvor maden skal smage dejligt, men samtidig være nem at gå til. Mange opskrifter på moussaka indeholder utallige trin, især når det gælder auberginerne, som først skal saltes, trække og steges. Det kan hurtigt blive til flere timer i køkkenet og en stor opvask. Denne opskrift er nem at tilberede, samtidig med at den stadig holder sig tro mod den autentiske moussaka.

TIP: Prøv også denne opskrift på græske frikadeller med feta, græske lammekoteletter eller lammekrone med urter og pistacie

  moussaka med aubergine græsk Moussaka

Nem mousska med ovnbagte auberginer

Tricket til en nemmere fremgangsmåde er at bage aubergineskiverne i ovnen fremfor at stege dem i olie på panden. På den måde slipper du for først at salte auberginerne (for at trække væsken ud) og stege dem i store mængder olie. Det giver en moussaka, der ikke bare er nemmere at tilberede, men også indeholder betydeligt mindre olie. Det klæder retten, særligt hvis du bruger lammekød, der også ofte har en høj fedt procent, hvorfor resultatet kan blive noget tungt og "olieret". Med ovnbagte aubergineskiver får du stadig en skøn autentisk smag og den rette konsistens. Du skal blot skære auberginer i skiver, pensle dem med en smule olie og drysse med lidt salt. Derefter skal de i ovnen i blot 10 minutter, til de er møre, imens kan du tilberede rettens resterende elementer.  

TIP: Prøv også denne opskrift på mellemøstlig moussaka eller auberginesalat med gedeost

    græsk Moussaka med lam  

Ingredienser til moussaka

Moussaka består af forskellige lag bagt sammen i et ovnfast fad:

Kødsauce til moussaka

Kødsauce til moussaka laves med flere krydderier og en mindre mængde tomat end eksempelvis lasagne. Derudover laves saucen typisk af lammekød. Det giver en virkelig god og meget autentisk græsk smag, men hvis du ikke er så vild med lammekød, kan du sagtens bruge oksekød som alternativ. Vi kan også anbefale dig at lave retten med en blanding af lam og okse/kalvekød, for en mere mild smag af lam.

Grøntsagsskiver

Vi bruger både auberginer og kartoffelskiver i opskriften. Auberginerne bages i ovnen, mens kartoflerne skæres i tynde skiver, så de ikke behøver at blive kogt, inden de bruges i retten.

Mornaysauce

Til denne opskrift på moussaka laves en mornaysauce, hvor der tilsættes æg. Mornaysauce er en mælkesauce med ost (hvor en bechamelsauce laves uden ost). Vi bruger parmesan i saucen, hvilket giver en virkelig dejlig smag. Æggene tilsættes, så saucen sætter sig og ikke forbliver flydende. Den bliver en smule luftig og flot gylden i overfladen, og er fast nok til, at du kan skære moussakaen i flotte stykker.  

græsk Moussaka opskrift

Tilbehør til moussaka

Til moussaka kan vi anbefale at servere tzatziki og en salat. Det kan både være en frisk grøn salat eller en mere fyldig græsk salat med tomat, agurk, feta og oliven. Du kan også prøve denne opskrift på græsk linsesalat, hvis du vil servere moussaka som en del af en græsk buffet med flere mættende elementer. Her vil det også være oplagt at lave hjemmebagte pitabrød.   græsk Moussaka med lam græsk Moussaka med lam