-
Link kopieret
Forloren hare
Her får i en klassisk udgave af forloren hare. Den smager udsøgt og nem at lave. I finder også tips og tricks til at servere den lækreste forloren hare, samt tilbehørs-forslag.

Farsbrød til 4-6 personer
Forberedelse 10 min /I alt
INGREDIENSER
FARSBRØD
500 g hakket svine- og kalvekød
1 løg
3 fed hvidløg
1 håndfuld timian
1 æg
1 dl mælk
1 dl finvalsede havregryn
1 tsk. salt
friskkværnet peber
150 g bacon i skiver
SAUCE
3 dl bouillon, fx kalve- eller grøntssagsbouillon
2 dl piskefløde
2 dl hvidvin
Salt og friskkværnet peber
FARSBRØD
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
Pil løget, og hak eller riv det fint. Pil og pres hvidløg. Hak timian fint. Rør hakket kød, løg, hvidløg, timian, æg, mælk, havregryn, salt og peber sammen i en skål, så du får en jævn fars.
Form farsen til et aflangt brød, og læg det i midten af et ovnfast fad. Læg skiver af bacon over farsbrødet, og skub enderne godt ind under kødet, så det holdes på plads.
Sæt fadet med farsbrødet i ovnen i de første 15 minutter.
SAUCE
Tag fadet ud af ovnen efter 15 minutter, og hæld så bouillon og hvidvin i bunden af fadet. Sæt det i ovnen igen, og lad det stege videre i 30 minutter.
Flyt farsbrødet over på et serveringsfad. Hæld saucen fra fadet over i en kasserolle, gerne gennem en sigte. Tilsæt fløde, og kog saucen op. Smag til med salt og peber. Lad den simre, til den tykner let, inden servering.
Opskrift på forloren hare
Forloren hare er en traditionel dansk opskrift på farsbrød. Og på trods af, hvad navnet antyder, indeholder opskriften altså ikke hare men en blanding af kalv og svinekød. At noget er "forloren" betyder, at det ikke er ægte. Det er en efterligning - noget, der skal ligne noget andet. Navnet "forloren hare" må altså betyde, at retten skulle lige og/eller smage som haresteg.
TIP: Prøv flere af opskrifteren på moderne mormormad såsom denne opskrift på tarteletter.

Hvordan laver man forloren hare?
I denne opskrift laves farsbrødet med en blanding kalv og svinekød. Det er samme blanding af kød, som mange bruger til frikadeller. Det giver nemlig en rigtig god smag og kødet bliver dejlig saftigt. Man kan ofte finde pakker af blandet kalv og svin i supermarkederne, men kan du ikke det, kan du købe begge dele og blandet selv. Eller du kan vælge at bruge svinekød alene. Et farsbrød af hakket kalv- eller oksekød vil et farsbrød med en noget kraftig kødsmag og mere kompakt konsistens.
TIP: Prøv også opskriften på en klassisk svensk pølseret eller en lækker opskrift på fyldt mørbrad
Ingredienser til forloren hare
Til denne opskrift på forloren hare bruges følgende ingredienser:
- Hakket kalv- og svinekød - som alternativ kan du bruge hakket svinekød uden tilsat kalv
- Løg - Hvis du (eller dine børn) ikke er vild med synlige løg, kan du rivet det på et rivejern. Så får du den gode smag uden stykker af løg i farsbrødet.
- Hvidløg - Her tilsættes hele tre fed, fordi det giver en god smag. Du kan nøjes med et enkelt, hvis du ikke er så vild med hvidløg.
- Timian - Det er ikke en traditionel ingrediens, men det passer perfekt i smagen. Du kan bruge tørret timian eller undlade det helt. Eller bruge persille i stedet for en mere traditionel dansk smag.
- Æg og mælk - Bruges for at binde farsen sammen. Bruge gerne sødmælk, der giver den bedste smag og konsistens.
- Havregryn - I opskriften bruges finvalsede havregryn, så farsen ikke bliver for våd. Du kan bruge hvedemel i stede.
- Salt og peber - Til at smage farsen til. Er du i tvivl, om du har tilsat den rette mængden, kan du tage en smule af farsen og stege det som en frikadelle. Så kan du smage på den, og du er tilfreds med mængden af salt og peber.
- Bacon - For et flottere udseende og lækker smag pakkes farsbrødet ind i baconskiver.
TIP: Prøv også opskriften på mørbradgryde eller enebærgryde
Forloren hare med bacon
Farsbrødet pakkes ind i bacon, der bliver sprødt i overfladen og samtidig giver en rigtig god smag. Opskriften kan også laves med seranoskinke som et mere moderne alternativ. Det bruges på præcis samme måde som bacon, men er som et lidt mere moderne twist til retten.
Tilbehør til forloren hare
Som tilbehør til retten kan du både vælge mere tradtionelt og moderne opskrifter. I vintermånederne kunne det være lækkert med en rodfrugtmos, og dertil en frisk grøn salat dertil. Prøv eksempelvis denne salat med ribs og mormordressing, der ville passe ganske fremragende dertil. Som mere moderne tilbehør kan man lave rodfrugt-fritter til. Det vil sige ovnbagte rodfrugter, der skæres i stave, inden de bages i ovnen. Du kan også servere en fyldig salat til retten som denne med hasselback butternut græskar, der ville passe perfekt til farsbrødet.
