Opskrift på klassisk mormordressing
En mormordressing er en helt klassisk dressing, som de fleste nok har fået serveret i deres opvækst af en mormor eller noget, der ligner. Deraf navnet: Det er en traditionel dansk og lidt retro opskrift, men den hitter altså stadig.
For mig rimer mormordressing på sommer og køkkenhave-herligheder. Det er en dressing, både min mor og mormor bikser sammen i sommerhalvåret, når der kan hentes friske grønne salaten ind fra køkkenhaven. Måske sammen med lidt ærter, bær og friske krydderurter til salaten. Og altid sammen med en portion nye kartofler, som sammen med salaten udgjorde aftensmåltidets tilbehør.
I øjeblikket taler Simon og jeg meget om vores boligsituation. Der går nok ikke så længe, før vi er parat til at købe vores første hjem. Men spørgsmålet er, om det skal være en lejlighed i byen, en villa eller måske endda landejendom. Præcis hvad, vi ender med, tør jeg ikke spå om. Men smagen af denne mormordressing fik mig den anden aften til at udbryde, at jeg altså bliver nødt til at have min egen køkkenhave. Jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan servere sommersalat med mormordressing med mine egne hjemmedyrkede grøntsager.
TIP: Prøv også min opskrift på en olie eddike vinaigrette eller blue cheese dressing
Ingredienser til mormordressing
Ingredienslisten til en god mormordressing er kort og ganske lige til. Du skal bruge:
- Fløde – ganske almindelig piskefløde. Det er ikke her, du skal spare på % og vælge madlavningsfløde.
- Citronsaft – får fløden til at syrne, så den bliver tykkere og kan hænge ved salatbladene. Du kan også bruge eddike såsom hvidvinseddike som alternativt.
- Sukker – eller noget andet sødende, som kan give en balance mellem sød og syrlig. Jeg bruger som oftest rørsukker eller honning.
- Salt og peber – til at smage dressingen til. Det er vigtigt – skru endelig også på mængderne af citronsaft og sukker, hvis du synes, noget mangler.
TIP: Prøv også min opskrift på honning-dijondressing eller tahindressing.
Mormorsalat med mormordressing
En mormordressing serveres ofte til en såkaldt “mormorsalat”. Hvad sådan en præcis indeholder varierer fra familie til familie. Men der er vits altid enighed om, at det skal være en simpel, frisk og grøn salat. Ja, måske bare spæde grønne salatblande, mormordressing og intet andet.
Jeg holder af at bruge dressingen til friske salater såsom hjertesalat og iceberg eller en bakke blandet grøn salat. Gerne toppet med lidt syrligt/sød og sprødt, som eksempelvis saltmandler og ribs. Prøv eksempelvis mormordressingen til min opskrift på grøn salat med æble, denne salat med ribs og mormordressing eller denne grønne salat med blåbær.
Mormordressingen smager dog også dejligt til kål, eksempelvis til en spidskålsalat. Og den kan også anbefales over grillede grøntsager såsom gulerødder og squash.