Din browser er ikke understøttet- Brug en anden.

Fri fragt på ordre over 599 kr – 1-3 dages levering med GLS

Kurv 0

Tillykke! Du har opnået fri fragt Du mangler 599 kr for at opnå gratis fragt
Der er ikke flere produkter til salg

Produkter
Brug den med
Du vil måske syntes om?
Subtotal Gratis
Forsendelse, moms og rabatkoder udregnes i kurven

Risotto

Risotto er simpelthen sådan en herlig ret. Det er hverdagsvenligt og festligt på samme tid. Og så er det helt utroligt, hvor lækkert relativt få ingredienser kan smage.

Dette er en basisopskrift på en god italiensk risotto. En grundopskrift, der nemt varieres, så den passer til smag og sæson. Eksempelvis vil du nemt kunne forvandle den til en skøn risotto med svampe i efteråret eller tilføje asparges om sommeren.

Du kan servere din risotto som et vegetarisk hovedmåltid eller som tilbehør til kødretter.

Risotto

Hovedret til 4 personer
Forberedelse 5 min /I alt 25 min

INGREDIENSER

  • 1 l hønsebouillon (evt. 1-3 dl ekstra vand)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt og friskkværnet peber
  • 350 g risottoris eller grødris
  • 2 dl hvidvin
  • 75 g parmesan
  • 1 spsk. smør (kan undlades)

Kog 1 liter vand, og opløs bouillon heri, så du får 1 liter hønsebouillon.

Pil og hak løg og hvidløg, og svits det sammen i olivenolie i en stor gryde. Krydr med salt og peber.

Vend risene i gryden. Hæld hvidvin i gryden, og lad den fordampe. Hæld bouillon over, så risene akkurat er dækket, og lad væsken fordampe, imens du rører ofte. Tilsæt gradvist mere og mere bouillon, indtil risene er “al dente”. Smag gerne på dem løbende – de skal være netop møre men stadig have en smule bid.

Hvis du løber tør for boullion, kan du tilsætte lidt kogt vand, indtil konsistensen er perfekt.

Rør friskrevet parmesan og smør i risottoen. Smag til med slat og peber, og servér.

klassisk risotto

 

Opskrift på den bedste risotto

Risotto på kvalitetstid. Det er sådan en ret, der nydes, når det skal være lidt ekstra lækkert, lidt ekstra hyggeligt. Også selvom overskuddet eller tiden ikke så stor. Det er den perfekte servering til, når man får veninderne på besøg en hverdagsaften. Og så er det jo den perfekte ret at servere på første date - for ærligt talt: Hvem kan ikke lide risotto?! Risotto kan nydes hele året rundt i forskellige udgaver. Med sommergrønt som asparges og ærter eller risotto med svampe til efterår. Dette er en basisopskrift, som man altid kan tage udgangspunkt i - og tilmed en simpel en af slagsen. Så kan man altid tilføje ekstra grøntsager, kød eller krydderier, alt efter overskud, sæson og humør.  

TIP: Prøv også at lave denne opskrift på risotto i fad. En utrolig nem opskrift, hvor alt tilberedes i fad helt uden omrøring.

    den bedste risotto opskrift  

Hvordan laver man risotto?

Fremgangsmåden til at lave risotto er super simpel: Løg og hvidløg svitses, inden ris vendes i. Derefter tilføjes vin, der simrer med et par minutter, så alkoholen fordamper, inden der gradvist tilføjes bouillon. Til sidst tilføjes revet parmesan (og evt. en smule smør), inden retten smages til og serveres.  

TIP: Brug rester af din risotto til at lave lækre risotto deller.

  En lækker risotto skal hverken være fast eller flydende. Den skal være cremet, men risene skal ikke blive helt udkogte. For at opnå den perfekte risotto-konsistens, er det vigtigt, at du tilsætter bouillon gradvist. Tilsæt bouillon, så risene kun netop er dækket, og lad risene suge væsken, inden du hælder bouillon over igen. Denne tilberedningsmetode sikrer, at risene frigør stivelse, og det er det, der giver ekstra lækker og cremet risotto med perfekt "al dente" ris.  

Ingredienser

Risotto kan laves i alverdens variationer. Du skal dog som udgangspunkt bruge følgende basis-ingredienser:

  • Ris - Gerne risottoris (fx arborio) og alternativt grødris.
  • Løg og hvidløg - Giver risottoen god smag.
  • Hvidvin - Brug gerne en tør hvidvin såsom Sauvignon Blanc eller Chardonnay. Og naturligvis en vin, som du også har lyst til at drikke til maden
  • Parmesan - Gør risottoen ekstra cremet og giver smag.
  • Olivenolie og/eller smør - Svits gerne løg i olivenolie men rører en smule smør i retten inden servering, da det giver en fantastisk smag. Du kan sagtens nøje med det ene eller det andet.

 

TIP: Lad skorpen fra parmesanosten koge med i gryden. Det giver en helt vidunderlig umami-smag til retten. 

  risotto med hvidvin og parmesan  

Hvilke ris til risotto?

Til en god risotto kan du ikke bruge alle typer ris. Ris som basmati eller jasmin er helt no-go, for det vil give en helt forkert konsistens. De bedste ris er såkaldt "risottoris" af typen arborio eller carnaroli. Det er italienske sorter af kortkornet ris, der giver den perfekte cremede konsistens uden at risene bliver helt udkogte. Et billigere og lettilgængeligt alternativt er grødris. De har samme form og stivelsesindhold som risottoris og vil altså også give en fremragende konsistens. 

TIP: Hvis du vil lave en lækker italiensk middag, kan du vælge at lave en treretters menu med vitello tonnato og foccaciabrød som forret. Prøv også at servere denne lækre fennikelsalat til risottoen.

  basis opskrift på risotto

Risotto med grøntsager

Der er flere risottoopskrifter her på bloggen - mange i en moderne udgave med ekstra grøntsager. Prøv eksempelvis denne gulerodsrisotto eller grøn risotto med spinat