Opskrift på rød pesto med tomat
Rød pesto er god til så mange ting! Til pastaretter som denne pastasalat med rød pesto. I pizzasnegle, fyldt mørbrad, en rugbrødssandwich eller fyldt kylling. Eller måske bare som dip til grøntsagsstængler eller smørrelse til en sandwich.
Jeg elsker en god hjemmelavet pesto, for smagen er virkelig i en helt anden liga, end dem du finder i supermarkedet. En hjemmelavet pesto indeholder ene gode ingredienser og ingen billige olier eller andet kedeligt. Bare få kvalitetsingredienser, der til sammen udgør den rene italienske smagsharmoni!
TIP: Prøv også min opskrift på grøn pesto.
Ingredienser til tomatpesto
Du kan let variere og tilpasse smagen af din røde pesto, så den passer perfekt til dine smagpræferencer. Her er basisingrerdienserne:
Soltørrede tomater
Basen for pestoen er soltørrede tomater. De har masser af intens umamismag og giver pestoen sin røde farve. Jeg foretrækker at bruge soltørrede i olie, da de har en blødere konsistens, der er nemmere at blende. Alternativt kan du udbløde tørrede soltørrede tomater i kogt vand et par timer eller laver langtidsbagte tomater til pestoen.
Parmesan
Til at give pestoen en cremet konsistens og skøn smag, tilsætter jeg revet parmesan. For en mere nordisk udgave kan du også bruge ost såsom vesterhavsost. Og hvis du ønsker at lave pestoen vegansk kan du enten undlade pesto eller bruge lidt gærflager som alternativ.
Hvidløg
Hvidløg tilføjer en god smag, og du kan nemt skrue og op ned for mængden, så du rammer den perfekte styrke. Jeg foretrækker 1 stort eller 2 små fed.
Nødder eller kerner
Du kan nemt bruge forskellige nødder og kerner til din pesto. Oftest bruger jeg pinjekerner, gerne blandet med lidt mandler eller cashewnødder. Både fordi det giver en grovere konsistens, men også fordi pinjekerner kan være en dyr affære. Billigere kerner, der er gode i pesto er solsikkekerner.
Krydderurter
I en klassisk rød pesto bruger man basilikum. Det kan dog nemt erstattes af andre krydderurter såsom oregano, persille elller rosmarin, eller en blanding af forskellige krydderurter fra haven.
Olivenolie
Mængden af olivenolie afgør, hvor flydende din pesto bliver. Det er dog også med til at give en dejlig smag til pestoen, så jeg kan varmt anbefale, at du bruger en god jomfru olivenolie.
Citronsaft
For at balancere fedmen af pestoen smager det dejligt med et pift citronsaft. Husk at smage pestoen til og tilsæt evt. lidt mere citronsaft, hvis du synes.