Glutenfri tærte med græskar
Tærte med græskar, feta og spinat er en klassisker hjemme hos os, når der er tærte på menuen. Jeg elsker kombinationen af det sødmefulde græskarkød og den salte og cremede feta ost.
Tip: Prøv også kombinationen af græskar og feta i denne salat eller lav sprøde græskarfritter
Spinat i tærte er en god måde at tilføje mere grønt til måltidet. Jeg steger spinaten sammen med løg og hvidløg på en pande og smager det til med lidt balsamicoeddike, inden det vendes i æggemassen. Balsamicoen giver en skøn smag, der også passer perfekt til de andre ingredienser.
Tærte med hokkaido græskar
Jeg bruger hokkaido græskar i denne opskrift. Det kan du finde i de fleste almindelige supermarkeder i efterår- og vintermånederne. Hokkaido græskar har en sød smag, der passer dejligt til den salte smag af feta. Derudover får det en virkelig lækker konsistens, når græskartern ristes i ovnen. De bliver sprøde udenpå og saftige indeni. Og så kan skallen sagtens spises, så man slipper for besværet med at skrælle det.
Du kan også bruge andre former for græskar til opskriften. Butternut fungerer også fremragende, men konsistensen er lidt blødere og smagen mildere. Du vil også skulle skrælle butternutgræskaret, da skallen bliver lidt mere sej i ovnen. Derfor anbefaler jeg hokkaido til opskriften.
Hvis du ikke er fan af græskar, eller hvis det ikke er i sæson, er der også mulighed for at udbytte det med rodfrugter. Prøv eksempelvis søde kartofler eller rødbede. Her skal du bruge helt samme fremgangsmåde.
TIP: Prøv også min opskrift på fyldt græskar med kebab og tabbouleh eller shepherds pie med græskarmos
Glutenfri tærtebund af havregryn
Min tærte har det twist, at bunden består af havregryn, og derfor er den langt mere mættende samt propfyldt med fuldkorn og fibre. Jeg bruger nemlig min opskrift på en glutenfri tærtebund med havregryn.
Tærtebunden fungerer fremragende som en basisopskrift, du kan fylde med lige præcis det, du synes om eller har på lager. Måske du har lyst til en klassisk porre-kartoffel-tærte? Eller er det dagen, hvor du vil prøve en ny kombination som denne efterårstærte med græskar?
Nem tærtebund af havregryn
Tærtebunden er utrolig nem at lave – især hvis du er indehaveren af en foodprocessor. Her kan du kværne havregrynene til fint mel i maskinen, inden de resterende ingredienser tilføjes, og dejen samles. Derefter kan dejen rulles ud mellem to stykker bagepapir – helt uden, at du skal have fingerne i det!
Hvis du ikke har en foodprocessor, kan du købe færdigmalet havremel til opskriften. Her vil du nemt kunne samle dejen ved at ælte alle ingredienserne sammen ved håndkræft i en skål.
Tips til den bedste tærte med græskar
Hvis du kaster dig ud i opskriften, har jeg følgende tips og idéer til variationsmuligheder:
- I stedet for hokkaidogræskar, kan du bruge butternut græskar eller rodfrugter.
- Hvis du bruger hokkaidogræskar, behøver du ikke at skrælle græskaret. Hvis du bruger butternut, skal græskaret skrælles.
- Erstat spinat med grønkål, og steg det på panden, til det falder let sammen.
- Erstat gerne feta med gedeost, der også smager vidunderligt til græskar.
- Hvis du ønsker at lave en mælkefri tærte, kan du undlade ost.
- Prøv at drysse lidt kerner eller kikærter over tærten inden bagning. Det giver et skønt twist og en virkelig god smag.
- Erstat rosmarin med andre krydderier såsom salvie eller timian.
Flere lækre opskrifter på tærter
Jeg bruger min glutenfri tærtebund af havregryn i flere opskrifter på bloggen. Den er fantastisk fyldt med sæsonens bedste råvarer. Prøv nogle af mine favoritter her: