Tærte med græskar, feta og spinat

Tærte med græskar er min favorit madtærte. Den kombinerer hokkaido græskar, feta og spinat på bedste vis i en sprød og sund bund af havregryn.

Den lækre tærte er fantastisk hverdagsmad – både til aftensmad og til frokost dagene efter. Den er nemlig utrolig nem at lave og smager både godt lun og kold.

Tærten er også oplagt at servere som en del af en buffet eller et sammenskudsgilde. Her er tærter jo altid et hit, men denne imponerer lige en tand mere end en klassisk variant.

tærte med hokkaidogræskar

TÆRTE MED GRÆSKAR, SPINAT & FETA

 

Bedøm denne ret

Tærte til 4 personer
forberedelse 10 min / tilberedning 40 min / i alt 50 min

Ingredienser

FYLD

 • 1/2 hokkaido græskar
 • 2 spsk. olivenolie
 • 1 spsk. finthakket frisk eller 2 tsk. tørret rosmarin
 • 2 fed hvidløg
 • 1 løg
 • 1 spsk. olivenolie
 • 1 spsk. balsamicoeddike
 • 100 g spinat
 • 3 æg, str. M/L
 • 150 g feta
 • Salt og friskkværnet peber

TÆRTEBUND

 • 250 g havregryn
 • 1 tsk. salt
 • 1 æg, str. M/L
 • 1 æggehvide
 • 0,5 dl olivenolie
 • 0,5 dl vand

Fremgangsmåde

FYLD

Start med at lave fyldet.

Tænd ovnen på 200 grader.

Halvér græskaret, og fjern kernerne. Skær græskarkødet i mundrette tern, fordel dem på en beklædt bagepladen, og vend ternene i olivenolie. Drys med salt, og sæt bagepladen i ovnen i 20 minutter, indtil ternene er møre.

TÆRTEBUND

Lav nu tærtebunden, ved at blende havregrynene til helt fint mel i en foodprocessor. Tilsæt salt, æg, æggehvide og olivenolie, og kør maskinen igen, så melet
bliver til en smuldret dej. Tilsæt 1 spsk. vand ad gangen, indtil dejen hænger sammen og er smidig og blød. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og fjern det øverste stykke. Flyt forsigtigt tærtedejen over i en smurt tærteform. Prik huller i tærtebunden med en gaffel, og forbag den i ovnen i 10 minutter.

FYLD

Hak løget fint, og riv hvidløgene. Svits det i olivenolie på en pande sammen med rosmarin, indtil løgene er gennemsigtige. Tilsæt spinaten, dryp med balcamicoeddiken, og kværn salt og peber over panden. Lad det stege, indtil spinatbladene falder let sammen. Pisk æggene sammen i en skål. Tilsæt pandens indhold, smuldret feta, bagte græskartern samt salt og peber, og bland det sammen. Fordel fyldet i den bagte tærtebund, og bag så tærten i cirka 20 minutter, indtil æggemassen er fast.

Find flere opskrifter i samme kategori

Tærte med græskar, spinat og feta glutenfri havregryn

Tærte med græskar, spinat og feta1

Glutenfri tærte med græskar

Tærte med græskar, feta og spinat er en klassisker hjemme hos os, når der er tærte på menuen. Jeg elsker kombinationen af det sødmefulde græskarkød og den salte og cremede feta ost.

 

Tip: Prøv også kombinationen af græskar og feta i denne salat eller lav sprøde græskarfritter

 

Spinat i tærte er en god måde at tilføje mere grønt til måltidet. Jeg steger spinaten sammen med løg og hvidløg på en pande og smager det til med lidt balsamicoeddike, inden det vendes i æggemassen. Balsamicoen giver en skøn smag, der også passer perfekt til de andre ingredienser.

 

Tærte med græskar, spinat og feta glutenfri

 

Tærte med hokkaido græskar

Jeg bruger hokkaido græskar i denne opskrift. Det kan du finde i de fleste almindelige supermarkeder i efterår- og vintermånederne. Hokkaido græskar har en sød smag, der passer dejligt til den salte smag af feta. Derudover får det en virkelig lækker konsistens, når græskartern ristes i ovnen. De bliver sprøde udenpå og saftige indeni. Og så kan skallen sagtens spises, så man slipper for besværet med at skrælle det.

Du kan også bruge andre former for græskar til opskriften. Butternut fungerer også fremragende, men konsistensen er lidt blødere og smagen mildere. Du vil også skulle skrælle butternutgræskaret, da skallen bliver lidt mere sej i ovnen. Derfor anbefaler jeg hokkaido til opskriften.

Hvis du ikke er fan af græskar, eller hvis det ikke er i sæson, er der også mulighed for at udbytte det med rodfrugter. Prøv eksempelvis søde kartofler eller rødbede. Her skal du bruge helt samme fremgangsmåde.

 

TIP: Prøv også min opskrift på fyldt græskar med kebab og tabbouleh eller shepherds pie med græskarmos

 

Tærte med græskar, spinat og feta

Glutenfri tærtebund af havregryn

Min tærte har det twist, at bunden består af havregryn, og derfor er den langt mere mættende samt propfyldt med fuldkorn og fibre. Jeg bruger nemlig min opskrift på en glutenfri tærtebund med havregryn.

Tærtebunden fungerer fremragende som en basisopskrift, du kan fylde med lige præcis det, du synes om eller har på lager. Måske du har lyst til en klassisk porre-kartoffel-tærte? Eller er det dagen, hvor du vil prøve en ny kombination som denne efterårstærte med græskar?

Nem tærtebund af havregryn

Tærtebunden er utrolig nem at lave – især hvis du er indehaveren af en foodprocessor. Her kan du kværne havregrynene til fint mel i maskinen, inden de resterende ingredienser tilføjes, og dejen samles. Derefter kan dejen rulles ud mellem to stykker bagepapir – helt uden, at du skal have fingerne i det!

Hvis du ikke har en foodprocessor, kan du købe færdigmalet havremel til opskriften. Her vil du nemt kunne samle dejen ved at ælte alle ingredienserne sammen ved håndkræft i en skål.

 

Tips til den bedste tærte med græskar

Hvis du kaster dig ud i opskriften, har jeg følgende tips og idéer til variationsmuligheder:

 • I stedet for hokkaidogræskar, kan du bruge butternut græskar eller rodfrugter.
 • Hvis du bruger hokkaidogræskar, behøver du ikke at skrælle græskaret. Hvis du bruger butternut, skal græskaret skrælles.
 • Erstat spinat med grønkål, og steg det på panden, til det falder let sammen.
 • Erstat gerne feta med gedeost, der også smager vidunderligt til græskar.
 • Hvis du ønsker at lave en mælkefri tærte, kan du undlade ost.
 • Prøv at drysse lidt kerner eller kikærter over tærten inden bagning. Det giver et skønt twist og en virkelig god smag.
 • Erstat rosmarin med andre krydderier såsom salvie eller timian.

glutenfrie tærter

Flere lækre opskrifter på tærter

Jeg bruger min glutenfri tærtebund af havregryn i flere opskrifter på bloggen. Den er fantastisk fyldt med sæsonens bedste råvarer. Prøv nogle af mine favoritter her:

Shop the post

- reklamelinks

33 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Wow den lyder SÅ lækker. Elsker virkelig hokkaido! Hvad tror du ægget kunne erstattes med i selve dejen, hvis nu det ikke indgår i ens kost? 🙂
  Jeg kan huske, da jeg var omkring 10 årog skulle med min mormor og morfar på campingtur til Tyskland. Vi havde kørt i knap fem timer, cirka halvvejs på vores tur, hvor min mormor udbryder til min morfar “Karl, har du husket grynene?” Min morfars svar var nej, de stod ligeså fint i skabet. Min mormor blev så fornærmet, at hun insisterede på, at vi skulle køre tilbage efter dem. Det var min morfar dog ikke enig i, så vi brugte ca en god time på at køre til det nærmeste indkøbscenter for at købe gryn – og det SKULLE være Ota. Det er blevet en running joke i familien, at man aldrig skal glemme min mormors gryn – som hun stadig spiser hver morgen 🙂

 2. SÅ fin video, søde Emma! Jeg glemte helt, at det er en reklame, fordi videoen er så vedkommende, og det, du fortæller om havregryn med sukker, fungerer virkelig godt. Kram

 3. Ved ikke om det som sådan er et minde, men jeg får næsten havregryn hverdag. Hvis ikke til morgenmad, kan jeg godt finde på at spise det til aftensmad.. 😛 længe leve SU-livet, og så fordi det bare smager så godt og der er et utal af kombinationer!

 4. Man kan ikke ligefrem kalde det et minde, men jeg får en enorm følelse af nostalgi, når jeg ser en pakke Ota Solgryn, da jeg altid fik dette, da jeg var helt lille. Jeg spiser stadig havregryn (grød) mindst en gang om dagen – dog ikke Ota ?

 5. Lækker præmie!
  Jeg har ikke ét specifikt minde, men Solgryn minde mig sådan om min afdøde farmor og de mange ferier hos hende og farfar. Der var altid Solgryn på morgenbordet, og det var simpelthen den bedste start på dagen. 🙂

 6. Ota Solgryn minder mig om de tidlige morgener om søndagen i min barndom, hvor jeg blev vækket med en stor portion havregrød med en smørklat i.
  Elsker havregryn – både sundt OG lækkert! 🙂

 7. Hej Emma,
  Er virkelig, virkelig glad for din blog og føler mig ofte inspireret af dig og dine opskrifter. Kæmpe kadeu til dig og dine seje eventyr.
  Med frygt for at blive misforstået, vil jeg bare lige spørge, om tærten her er inspireret af Green Kitchen Stories, der bragte en tærteopskrift, der minder utrolig meget om din, tilbage i august? Det er virkelig ikke for at være ubehagelig eller led – du bruger hokkaido og spinat, ikke butternut squash og grønkål! Men synes bare, det er værd, at nævne sine inspirationskilder, hvis det er tilfældet – synes bare ligheden er slående 🙂 http://www.greenkitchenstories.com/butternut-kale-feta-quiche/

  1. Hej med dig 🙂
   Du har helt ret i, at man bør nævne sine inspirationskilder – og Green Kitchen Stories er ualmindeligt dygtige. Men nej, det er ikke der, jeg har hentet inspiration denne gang (så havde jeg naturligvis nævnt det) selvom deres tærte bestemt også ser god ud og indeholder lignende ingredienser. Hvis du kigger tilbage i mit blogarkiv vil du opdage, at græskar og feta er en af mine yndlingskombinationer, så da jeg blev bedt om at lave en efterårstærte, var det det første, der faldt mig ind.
   Nu ved jeg godt, du siger, at du ikke vil misforståes, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tolke din kommentar som en smule passiv aggressiv. Så vidt jeg kan se, har du aldrig lagt en kommentar på min blog før nu, så hvorfor pludselig tage dig tiden til det, bare fordi du kan udpege noget, du mener, er en fejl? Jeg opfatter det ikke ubehageligt eller ledt, men synes, at det er unødvendigt fejlfinderi.

   1. Hej Emma,
    Tusind tak for dit klare svar!
    Det var slet ikke, for at være en fejlfinder eller på tværs! Kan virkelig godt forstå, at det fremgår sådan i fra dit perspektiv – det må du virkelig undskylde. Måske har du ret i, at min formulering kan læses som passiv aggressiv – særligt når man ser i lyset af, at jeg ikke har kommenteret herinde før. Det er jeg virkelig ked af. Det slog mig bare, da jeg selv lige har brugt Green Kitchen Stories egen opskrift, så jeg prøvede nok bare at stille et opklarende spørgsmål, der endte med at blive formuleret en slags anklage om plagiat – eller sådan kan jeg i hvert fald godt se, at det kan læses. Beklager meget!
    Hvorom alting er, var jeg ikke ude på at leder efter snusk, som jeg kunne hænge ud. Det var blot fordi, at jeg nyder dit originale indhold, men blev i tvivl om kilden her, hvorfor jeg følte at det var okay at stille et spørgsmål. Men igen – jeg er ked af måden, jeg fik formuleret mig på.
    Jeg glæder mig til at kommentere mere i fremtiden, for jeg er bestemt en glad læser.

    1. Hej igen 🙂
     Det skal du slet ikke tænkte på, men mange tak for undskyldningen. Det er desværre det vanskelige ved online kommunikation – vi kan skrive ét, men det bliver så let modtaget som noget andet. Godt vi lige fik afklaret 🙂

 8. Hej
  Mange tak for en spændende opskrift.
  Mine minder om havregryn er fra min ferie til Cuba her allerførst på året. Jeg havde masser af havregryn med og spiste dem hver morgen med en flaske vand og frugt. Har gluten intolerance og klarede 14 dage uden maveproblemer.
  mange venlige hilsener fra Annette

 9. Hej Emma.
  Tak for din video, som lige gav inspiration til aftensmaden:).
  Jeg har gennem hele min barndom og ungdom spist Solgryn om morgenen og gør det også nu, hvor jeg er blevet 60 år:).
  En lille sjov historie: Jeg blev for et par år siden kontaktet på Facebook af en gammel barndomsveninde. Hun skriver:” Noget af jeg husker, når jeg tænker på dig er at hjemme hos jer måtte vi få cacaomælk på havregrynene om morgenen. Det måtte vi IKKE hjemme hos mig.” Og det smagte SÅ godt.

 10. Hej Emma
  Skal helt sikkert prøve din tærte :).
  Mine første minder om Solgryn går tilbage til årene lige efter krigen, hvor min fars to fastre fra nordjylland sendte os julepakker med bl.a. havregynsslikkepinde til os børn. Og så naturligvis reklamen med Onkel Vitalius, som blev vist i biografen, når der var børnefilm på. Havrevælling var en af forretterne ved middagsbordet, og min mor lærte mig at erstatte melet i frikadellefarsen helt eller delvis med havregryn. Indrømmet, da der kom Ø-havregryn på markedet måtte jeg naturligvis prøve dem, men jeg er gået tilbage til Solgryn, som jeg synes smager bedre både som grød og rå med mælk og frugt.

 11. Havregryn er ikke et minde men mere en fast hverdagsingrediens for mig. Jeg kan godt lide, at weekenden skal stå på hjemmebagte boller eller lignende, men i hverdagen, synes jeg, er det rart spise det samme – og her er det havregrød for mit vedkommende. Det giver sådan god start på dagen, som ikke rigtig føles på samme måde uden 🙂

 12. Jeg husker godt Solgryn pakkerne med drengen med Solgrynpakken, etc. Jeg husker tilbage til den tid, hvor der var udklips indianere og andre figurer på bagsiden. Det havde jeg megen fornøjelse af.

 13. Lavede den i lørdags og den blev så god ???? Og så var den let at lave og blev rigtig flot ?
  Jeg var nervøs for om bunden ville blive blød, men den blev dejlig sprød ?
  Tak for en lækker opskrift!

 14. Lækker opskrift der helt sikkert skal prøves – måske allerede i morgen? 🙂
  Solgryn minder mig om morgener hos mine bedsteforældre. Når jeg vågnede var der altid dækket op med de dybe skåle, klar til at jeg kunne spise en ordentlig portion havregryn, overhældt med sødmælk og sukker. Nøj, det var gode tider :0) I dag starter jeg stadig mine morgener med havregryn – og jeg bliver nok aldrig træt af det!

 15. Under min første graviditet kunne jeg ikke eksistere uden ota. Hvis jeg skulle nogle steder hen og jeg ikke var sikker på at de havde ota solgryn købte jeg nogle og tog med.

 16. Din tærte ser godt nok lækker ud – jeg er stor fan af tærter men har aldrig prøvet at lave en med hokkaido før.
  Serverer du en salat til tærten eller noget andet? Hvilken slags salat ville smage godt sammen med?
  Ota solgryn med mælk og sukker var også min morgenmad gennem hele min barndom og senere også som voksen
  bare med rosiner, æblestykker og mandler som erstatning for sukker.
  Min 8-årige søn elsker også havregrød – det spiser han til hver en tid 🙂

  1. Hej Carlina 🙂 Ja, det vil jeg som regel gøre. En simpel rucuolasalat ville passe godt til 🙂

 17. I min drengetid spiste jeg hver morgen havregryn, og der gør jeg stadig
  Det der fascinerede mig var Ota Solbakken som jeg studerede hver morgen, når jeg spiste mine gryn.
  Her opdagede jeg hvad evighed er.
  På pakken er der en dreng, der holder en pakke med Solgryn. På pakken var der et billede også med en dreng der holder på en pakke Solgryn. På den pakke var der også en dreng med en pakke Solgryn.
  Det blev ved mindre og mindre og fortsatte i det uendelige.
  Uendeligt
  Spændende
  d

 18. Hej Emma… dejlig side har du !!! Fra nu af, blive jeg en fast læser, da dine opskrifter egner sig fortrægeligt til mig. Jeg er ikke dansker, men i Argentina, mit land, mer,n spiser havregryn fra Quaker. Og jeg har varme minder om de morgenmad, lige før skolen. Der var to mulige slags: Quaker (vi kælder den sådan) kogt med mælk, ligesom i Danmark og Quaker, dvs., kogte havregryn med vand ogd salt, serveret med kogte tørret eller friske frugter, som var mere varieret end her. Og jeg, simpelthen, elsker stadig de to slags. Og de minder mig mig, altid, min barndom, som ligger meget lang i fortiden. 🙂 🙂 🙂

 19. Selvfølgelig, er jeg klar, at det handler om Solgryn Ota, men jeg tror, at de fleste af os har minder til et eller anden mærke af haxregryn, som jeg tror, har præget vores barndonm i de fleste lande. Derfor, ville jeg ogsåa dele med.
  Kære hilsen.

 20. Mums den ser lækker ud! Hvorfor finder jeg først den opskrift nu!? Anyways! Hvad synes du man kan senere til? Får gæster i aften, så laver tærten, men hvilken salat/andet er god til den? Knus

 21. Hej Emma,
  Faldt over din blog i dag mens jeg søgte på vegetar tærte 🙂
  Jeg har tænkt mig at afprøve den i morgen til vejfesten med sammenskudsgilde. Når jeg læser opskriften kan jeg ikke se, at du skræller græsken, er det rigtigt forstået at du bager den med skindet?
  På forhånd tak for svaret 🙂

Skriv en kommentar