-
Link kopieret
Chokorug
Chokorug er den lækreste hapser. En grov rugbrødsbolle med stykker af mørk chokolade. Det er en snack, der er både mættende og sød på samme tid. Fornuftig selvforkælelse, kunne vi kalde det
Jeg laver mine chokorug med masser af kerner og stykker af mørk chokolade og dadler. Derudover kan de vendes i hakkede hasselnødder, hvis du har det liggende i skuffen, men det er bestemt ikke et must.
Min opskrift på chokorug kan laves både med og uden surdej. Jeg foretrækker dem med surdej, da de får en god syrlig smag, men hvis tiden er knap, eller jeg ikke lige har en aktiv surdej på lager, er de også fremragende bagt på gær.

16-20 boller
INGREDIENSER
- 3 dl rugkerner
- 3 dl kerner og frø, fx græskarkerner, solsikkekerner, sesamfrø, hørfrø
- 6 dl kogende vand
- 1 spsk. honning
- 10 g salt
- 3 dl rugmel
- 100 g udstenede dadler
- 100 g mørk chokolade
- 100 g hasselnødder (kan undlades)
Med surdej
- 60 g moden/gammel surdej (fx surdej, der har stået på køl)
- 60 g rugmel
- 60 g lunken vand (ca 30 grader)
Med gær
- 1 dl kold vand
- 10 g gær
Chokorug med surdej
Rør moden/gammel surdej sammen med vand og rugmel i et glas eller en gennemsigtig beholder. Sæt en elastik omkring beholderen ved surdejens kant, så du kan holde øje med, hvor meget den hæver. Lad nu din surdej stå, til den er hævet til dobbeltstørrelse. Det tager typisk 2-4 timer. Cirka en time før, din surdej er hævet maksimalt op, skal du sætte rugkerner, frø og kerner i blød.
Kom rugkerner, frø og kerner i en skål. Hæld kogende vand over, og rør rundt. Lad dernæst skålen stå i 60 minutter, så kernerne kan suge væsken.
Rør rundt i skålen, og tjek, at temperaturen er lun men ikke varm. Hvis den er over 40 grader, vil din surdej ikke virke.
Tilsæt 150 g af din aktive surdej, der er hævet til dobbelt størrelse, til skålen (gem gerne den sidste rest surdej – den kan du fodre videre på, så du får en ny surdej).
Tilsæt også honning og salt til skålen, og rør rundt. Tilsæt dernæst rugmel, og rør grundigt rundt, til det hele er blandet.
Skær dadler i tern, og hak chokoladen groft. Rør det i dejen i skålen.
Hak hasselnødder fint, og kom det i en dyb tallerken (dette step kan undlades, hvis du vil lave bollerne uden hasselnødder – så dumper du dem bare direkte på bagepladen).
Beklæd en bageplade med bagepapir. Form boller med en ske, og rul dem forsigtigt i hakkede hasselnødder, inden de placeres på bageplade. Lad nu dine chokorug hæve ved stuetemperatur under et rent klæde i 3 timer.
Forvarm ovnen til 175 grader. Bag chokorugene i cirka 30 minutter, til de er sprøde og flot gyldne.
Chokorug med gær
Kom rugkerner, frø og kerner i en skål. Hæld kogende vand over, og rør rundt. Lad dernæst skålen stå i 60 minutter, så kernerne kan suge væsken.
Rør rundt i skålen, og tjek, at temperaturen er lun men ikke varm. Hvis den er over 40 grader, vil gæren ikke virke.
Kom vand og gær i en lille skål, og rør gæren ud i vandet. Tilsæt blandingen til skålen sammen med honning og salt, og rør rundt. Tilsæt dernæst rugmel, og rør grundigt rundt, til det hele er blandet.
Skær dadler i tern, og hak chokoladen groft. Rør det i dejen i skålen.
Hak hasselnødder fint, og kom det i en dyb tallerken (dette step kan undlades, hvis du vil lave bollerne uden hasselnødder – så dumper du dem bare direkte på bagepladen).
Beklæd en bageplade med bagepapir. Form boller med en ske, og rul dem forsigtigt i hakkede hasselnødder, inden de placeres på bageplade. Lad nu dine chokorug hæve i 3 timer ved stuetemperatur under et rent klæde.
Forvarm ovnen til 175 grader. Bag chokorugene i cirka 30 minutter, til de er sprøde og flot gyldne.

Opskrift på chokorug
Jeg har spist mange chokorug fra Lagkagehuset gennem årene. Særligt da jeg i en periode pendlede fra Århus til København, og ofte skulle have lidt morgenmad eller noget lækkert med til kaffen. De små rugbrødsboller med chokolade var af mine yndlingssnacks lige at hapse med på farten, når jeg havde lyst til noget sødt men alligevel mættende.TIP: Find min guide til opstart af surdej lige her.

Chokorug med surdej
Da vi begyndte at bage vores eget rugbrød for et par år siden, og jeg eksperimenterede med surdejsbrød og surdejsboller i stor stil, fik jeg lyst til at bage mine egne chokorug. Og jeg vidste lige præcis, hvordan jeg ønskede resultatet:- Fyldt med saftige, mættende og lækre rugkerner
- Med en blanding frø og kerner
- Udelukkende bagt på rugmel
- En bastant men ikke alt for kompakt rugbrødsbolle
- Med masser af mørk chokolade og stykker af dadler
- Bagt på surdej
TIP: Brug dine surdejsrester til at lave madpandekager eller knækbrød.


Rugbrødsboller med gær
Selvom jeg uden tvivl foretrækker at bage chokorug med surdej, kan de også sagtens bages med gær. Det er både lidt hurtigere, og betydeligt nemmere, hvis du endnu ikke har en god, aktiv surdej stående i dit køkken. Når chokorug bages med surdej får de en lidt mere syrlig smag, og de holder sig saftigere i længere tid. Men de smager bestemt også godt bagt på gær, så lad dig endelig ikke afskrække, hvis du endnu ikke er blevet dus med surdejsbagningen.TIP: Prøv også min opskrift på proteinboller eller fiberrige kerneboller eller chokoladeboller
