-
Link kopieret
Dhal
Dhal er en lunende lækker ret fra det indiske køkken. En ganske simpel opskrift af få budgetvenlige ingredienser, der tilsammen udgør et måltid, der smager af en million. Særlig med masser af toppings og friskbagte naanbrød.
En dhal kan laves med alverdens krydderier og forskellige tilføjelser, og under opskriften kan du også finde flere idéer. Her får du dog først den bedste basisopskrift på en klassisk indisk dhal på røde linser. En krydret linsegryde, der smager helt fantastisk,

Hovedret til 4 personer
Forberedelse 10 min /I alt 50 min
INGREDIENSER
DHAL
1 stort løg
3 fed hvidløg
1 tommel ingefær
1 spsk. olivenolie
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
2 tsk. sennepsfrø (kan undlades)
1/4 tsk. stødt chilipulver (kan undlades)
1/4 tsk. stødt kardemomme (kan undlades)
1 dåse hakkede tomater
2 tsk. stødt gurkemeje
2 tsk. garam masala
200 g røde linser
750 ml grøntsagsbouillon
salt og friskkværnet peber
IDÉER TIL TOPPINGS
Græsk yoghurt eller cremefraiche
Ristede, saltede mandler
Frisk koriander.
Syltede rødløg
Pil og hak løg, og pil og pres hvidløg. Skræl og riv ingefær fint.
Opvarm olivenolie i en gryde, og svits løg, hvidløg og ingefær heri. Tilsæt krydderierne: spidskommen, koriander, sennepsfrø, chilipulver og kardemomme. Lad det svitse med nogle minutter, til krydderierne begynder at dufte.
Skyl linserne i en sigte, og rør dem i gryden. Tilsæt gurkemeje, garam masala, hakkede tomater og bouillon, og rør rundt. Læg låg på gryden, og lad retten simre i 40 minutter, til linserne er møre. Rør ofte rundt, så linserne ikke brænder på i bunden, og tilsæt evt. lidt vand løbende, hvis konsistensen bliver for tyk. Smag til med salt og peber, og servér med forskellige toppings.
Nem og billig opskrift på dhal
Dhal er en lækker og billig ret at fremtrylle til aftensmaden. Basen for en dhal er røde linser. De koges sammen med tomater og væske (vand, boullion og/eller kokosmælk), til de bliver møre og cremede. Linser og dåsetomater er gode, let tilgængelige og billige ingredienser - og tilmed dejligt sunde!
TIP: Prøv også indisk curry med kylling og spinat eller sort dhal med belugalinser
For at lave en god indisk dhal, skal du smage basen til med masser af krydderier. Og her bliver ingredienslisten hurtigt ret lang. Det kan være lidt af en investering, hvis man skal ud og købe alle krydderier på én gang. Men de er netop dét, en investering, for når du først har krydderierne på hylden, kan du bruge dem til mange grydefulde, før du skal fylde lageret op igen.
Krydderier til dhal
Der findes ikke én sammensætning af krydderier, der er den mest traditionelle, korrekte til en autentisk indisk dhal. I virkeligheden findes der nok lige så mange forskellige opskrift, som der findes indiske mamas, for i hver familie har de deres egen dhal krydderiblanding. Til denne dhal bruges følgende krydderier:
- spidskommen
- koriander
- gurkemeje
- garam masala
- sennepsfrø
- chilipulver
- kardemomme
Særligt de tre sidste, sennepsfrø, chili og kardemomme, kan du nemt undlade. Det giver dog en god smag, men hvis du ikke er til stærk og/eller aromatisk mad, er krydderierne ikke et must. Er der en af krydderierne du ikke har, er det ikke verdens undergang - så tilføjer du bare lidt mere af noget andet. Du kan også prøve at tilsætte karrypulver og stødt kanel til din dhal.
TIP: Prøv også opskriften på chicken tikka masala eller lam tikka masala

Tips og variationer til den bedste dhal
- Prøv at tilsætte 1 dåse kokosmælk (undlad da 2 dl vand). Det gør din dhal ekstra cremet og lækker
- Stød dine krydderier selv i en morter, hvis du vil have den bedste smag. Det gør dem så meget mere aromatiske!
- En dhal kan både være mere grov eller have en flydende, næsten suppe-lignende konsistens. Dette kan du justere ved at skrue op og ned for mængden af vand.
- Jo mere cremet, du ønsker din dhal, jo længere skal du lade den koge.
- Dhal er en virkelig god fryser-ret. Så, hvis du laver en dobbeltpotion kan den nemt fryses og tages op.
TIP: Prøv også denne opskrift på indisk kitchari
Toppings og tilbehør til dhal
Det er meget klassisk at toppe sin dahl med cremefraiche eller græsk yoghurt. De er lækkert kølende til den krydrede linsegryde. Derudover er det lækkert med lidt knas i form af ristede mandler eller kokosflager, og nogle friske krydderurter såsom koriander. Man kan også vælge at komme syltede rødløg over. Ikke super traditionelt men meget meget lækkert. Du kan også lave raita, der ofte serveres til dhal i indien. Det er en form for indisk tzatizki, der består af agurk (revet eller i små tern, rørt sammen med yoghurt, lidt stødt spidskommen, friskhakket mynte og salt. Som tilbehør kan du servere naanbrød til. Disse hjemmelavede naanbrød er simpelthen så stjernegode og meget nemme at lave, så de kan varmt anbefales. Du kan også servere ris dertil eller kogte kerner som couscous, speltkerner, quinoa. Hvis du gerne vil servere en grøn salat til din dhal, kan du lave denne salat med granatæble og avocado. Den smager virkelig skønt dertil. 
