Opskrift på vafler af rugmel
Denne opskrift på rugvafler kom jeg på en aften, hvor jeg netop havde rørt en rugbrødsdej sammen. Der stod altså en pose rugmel på bordet, og køleskabet bød ellers kun på lidt sørgelige rester udover diverse basisvarer som mælk og æg.
En, to, tre, så fik jeg rørt en simpel vaffeldej af rugmel sammen, imens vaffeljernet varmede op. Og resultatet, der kom ud af jernet var simpelthen så lækkert! Vaflerne blev sprøde, saftige og med en god smag af rug, som de fleste kender fra rugbrød.
Jeg toppede de lune madvafler med køleskabets rester. Snittede grøntsager, lidt salat, cremefraiche og laks. Og wupti, så føltes aftensmaden som et helt festmåltid.
TIP: Prøv også mine grøntsagsvafler med spidskål eller lækre falafelvafler eller vafler med hummus og halloumi
Ingredienser til rugvafler
Vaflerne består af ganske få ingredienser, som du måske allerede har i køkkenet:
- Rugmel (almindelig fuldkornsrugmel med kim og skaldele)
- Mælk (almindelig komælk eller plantemælk)
- Æg (str. M/L)
- Bagepulver
- Salt
- Smør (eller olie) til stegning
Da vaflerne hovedsagtligt består af rugmel, er de sprængfyldt med fuldkorn. Masser af kostfibre og god smag. Samtidig får man protein fra æggene, og samlet set giver det et måltid med god mæthed, også selvom du hovedsagligt topper vaflerne med grøntsager.
TIP: Prøv også min opskrift på smukke rødbedevafler
Toppings til madvafler
Denne aften toppede jeg vaflerne med cremefraiche, varmrøget laks, salat og dild. En virkelig lækker kombination, der passede perfekt til de sprøde rugvafler. Det ville også gøre sig fremragende som en lille hapser inden middagen eller til en buffet, hvis man knækkede vaflerne ud i trekanter og toppede dem enkeltvist.
Jeg kan også forestille mig, at vaflerne ville smage perfekt med forskellige bagte grøntsager såsom peberfrugt, blomkål og aubergine. Gerne sammen med en cremet dips som hummus, haydari eller baba ganoush . En tahindressing eller grøn pesto ville også smage så dejligt, er jeg sikker på.
TIP: Prøv også at anrette vaflerne som en dekorativ forret.