Opskrift på nemme og sunde cookies
De sunde cookies kan bikses sammen i et snuptag, og ingredienslisten er dejlig kort. De fleste ingredienser har du sikkert allerede på lager, og ellers kan de snildt fåes i alle supermarkeder.
Basen til de nemme cookies er havregryn og modne bananer.
Jeg elsker at bruge modne bananer i det sunde køkken, da det giver en naturlig sødme og god konsistens. Prøv eksempelvis mit utrolig populære bananbrød, denne skønne opskrift på sunde muffins med banan og peanutbutter eller mine bananpandekager. Jeg laver også bananer til lækre bananis med chokolade eller blander modne bananer i min granola, ligesom i denne gode opskrift på banan granola.
Ingredienser
Til at lave mine sunde cookies, skal du bruge følgende ingredienser:
- Havregryn: Brug gerne en blanding af fin- og grovvalsede havregryn, da det giver den bedste konsistens.
- Banan: Basen til cookiesene laves af havregryn, der moses sammen med banan. Det er vigtigt, at du bruger modne bananer, da det tilføjer den rette konsistens og sødme til cookiesene.
- Honning eller ahornsirup: Jeg bruger som regel honning, men du kan vælge ahornsirup for at gøre dine sunde cookies veganske. Bruger du meget søde og modne bananer kan du droppe den ekstra sødme fra honning eller ahornsirup.
- Kokosolie eller smør: Jeg synes, smør giver den bedste smag, men for veganske cookies, kan du bruge kokosolie.
- Peanutbutter: Sprødheden til de sunde cookies får man ved at tilsætte peanutbutter eller anden nøddesmør. Hvis du synes om smagen af peanutbutter, er det det billigste og nemmest tilgængelige alternativ. Foretrækker du dog en mere neutral smag, vil jeg anbefale dig at lave dit eget nøddesmør, fx af mandler. Min opskrift på hjemmelavet nøddesmør finder du her.
- Mørk chokolade: Jeg tilføjer altid noget grofthakket mørk chokolade til mine cookies. Som alternativ kan du bruge hakkede nødder, rosiner eller lignende.
Video: Sådan laver du sunde cookies
I denne video kan du se, hvor nemt det er at lave min opskrift på cookies af banan, havregryn og peanutbutter:
Hvis du prøver opskriften på sunde cookies vil jeg meget gerne høre fra dig. Skriv en kommentar til dette blogpost eller del et billede på Instagram med #martinyfood.
God råd til de bedste sunde cookies
- Det er bedre at sætte ovnen på en lidt lavere temperatur (max 150 grader) og bage cookiesene længere tid. Det tørrer dem mere, så de bliver mere sprøde.
- Justér mængden af havregryn, alt efter størrelsen på dine bananer. Tilsæt lidt ad gangen, og stop, når du har en masse, der kan formes uden af klistre for meget.
- Pas på med at lave for tykke cookies, hvis du ønsker, at de skal være helt sprøde. Laves de tykkere, er de mere som müslibarer – og det er nu også lækkert!
- Brug en blanding af grov- og finvalsede havregryn. Det giver den perfekte grove konsistens, men sikrer, at cookiesene stadig er nemme at forme.
Veganske sunde cookies
Opskriften på cookies kan nemt gøres vegansk. Brug ahornsirup eller agavesirup i stedet for honning. Og vælg kokosolie frem for smør
Hvis du vil lave sukkerfrie cookies helt uden nogen form for tilsat sukker, kan du undlade honning eller ahornsirup. Jeg foretrækker dem med lidt mere sødme, end når de blot er sødet af bananer.
Sunde opskrifter med chokolade
Jeg er vild med mørk chokolade, og nogle af mine bedste opskrifter på sundere søde sager med chokolade finder du her: