Disse sprøde og lækre knækbrød med surdej er en drøn god måde at bruge rester af surdej. De er fyldt med kerner og frø, og smager simpelthen så dejligt med en let smag af surdejsbrød.
Når du bager surdejsbrød eller boller med din surdej vil du løbende stå med surdejsrester. I stedet for at smide dem i skraldespanden, kan du udgå madspild og lave lave en portion knækbrød.
15-20 stykker
INGREDIENSER
- 1 dl surdej
- 1 dl havregryn (fin- eller grovvalsede)
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl hørfrø
- 1 tsk. flagesalt
- 1⁄2 dl olivenolie
Tænd ovnen på 175 grader.
Kom alle ingredienserne i en skål, og bland dem godt sammen til en klistret dej. Lad det stå i 10 minutter på køkkenbordet, så dejen samler sig, og placér den derefter mellem to stykker bagepapir. Rul dejen ud til et tyndt, jævnt lag med en kagerulle. Fjern det øverste lag bagepapir, og skær snit med en skarp kniv i den størrelse, du ønsker dine knækbrød. Placér bagepapiret med knækbrødene på en bageplade, og sæt den i ovnen i 25 minutter. Knækbrødene er færdige, når de er sprøde og let gyldne.Opbevar dine knækbrød i en lufttæt beholder, så kan de holde sig i flere uger.
Opskrift på knækbrød med surdejsrester
Knækbrød med surdej er en fantastisk hverdagsopskrift til at undgå madspild. Jeg bruger en rest surdej og tilføjer en god blanding af, hvad vi lige har i skabene af havregryn, frø og kerner.
Knækbrødene er utrolig nemme at lave. Alle ingredienserne røres sammen i én skål, hvorefter de rulles ud mellem to stykker bagepapir. På den måde sparer man også på opvasken. Efter en tur i ovnen er knækbrødene klar til servering, og efter en lille halv time, er der serveret.
TIP: Prøv også min opskrift på lækre chokorug bagt på surdej eller valnøddebrød med ølandshvedemel
Opskrift med surdejsrester
Hver gang man fodrer
sin surdej eller bager
et lækkert surdejsbrød eller
surdejsboller, skal der tages noget fra. Ellers ville man ende med en virkelig stor mængde surdej. Det er dog også en skam at smide den gode surdej direkte i skraldespanden.
Mine surdejsrester gemmer jeg i en bøtte i køleskabet. Hver gang jeg har en rest, kommer den ned i til min "restesurdej". Så gemmer jeg den, til jeg vil lave opskrifter med surdejsrester såsom disse knækbrød eller
de gode madpandekager med surdej.
Surdejsresterne er ikke aktive og kan ikke give bageevne. Men den kan give en god letsyrlig smag, mere saftig konsistens og tilføje næring fra de gode mælkesyrebakterier. Derfor bruger jeg den også i bagværk, som hæves ved hjælp af gær. Her gør bare en skefuld surdej underværker. Prøv eksempelvis at tilføje surdej til
naanbrød, pølsehorn eller
gulerodsbrød. Eller prøv at tilføje surdejsrester i søde opskrifter som
kanelsnurrer, brownie eller
gulerodskage.
Knækbrød med surdej, frø og kerner
Opskriften er baseret på
min opskrift på knækbrød med kerner, men i stedet for at tilføje mel og vand, tilføjer jeg surdej. Det giver en let syrlig smag til knækbrødet, lidt a la surdejsbrød. Samtidig får man det gode næringindhold fra surdejen, og den forbedrer tilmed knækbrødenes holdbarhed, så de holder sig knasende sprøde og friske i evigheder. Selvom jeg næsten tør garantere, at de vil blive spist inden da.
TIP: Prøv også min opskrift på valnøddebrød bagt på surdej
Ingredienser til knækbrød med surdej
Opskriften på knækbrød med surdej er utrolig nem at variere. Som hovedregel skal du altid bruge:
- 1 dl surdej (den behøver ikke være bageklar, men vær opmærksom på, at surheden også påvirker knækbrødene. En mere "gammel" og sur surdej, vil give mere syrlige knækbrød)
- 1 dl havregryn (fin- eller grovvalsede - jeg foretrækker grovvalsede)
- 4 dl frø, kerner eller grofthakkede nødder (hvad du synes om eller har på lager)
- 0,5 dl olie (jeg bruger olivenolie andre olier som sesamolie og kokosolie kan også bruges)
- 1 tsk. flagesalt
Derudover kan du også vælge at tilsætte forskellige friske eller tørrede krydderier. Det smager eksempelvis helt vidunderligt med rosmarin eller timian.
