
Ingredienser
- 1 kg gulerødder
- 2 spsk. olivenolie
- salt
Rustik pesto
- 1 håndfuld grønne gulerodstoppe
- 1 håndfuld basilikum
- 50 g mandler
- 50 g parmesan
- saft og skal af 1 citron
- salt
- 4 spsk. olivenolie
Fremgangsmåde
Grillede gulerødder
Læg gulerødder med gulerodstoppe i koldt vand. Lad dem lægge i blød i 10 minutter eller mere. Gul dernæst rødder og toppe grundigt under rindende vand, så du er sikker på, der ikke er jord på.
Skær toppene af gulerødderne, og gem en stor håndfuld af de grønne blade til pestoen.
Halvér gulerødderne fra top til bund på langs. Vend dem i olivenolie og salt.
Grill gulerødderne på alle sider, til de bliver møre med let bind og har flotte grillstriber.
Hak gulerodstoppe og basilikum fint. Rist mandlerne på en tør pande, og hak dem. Riv parmesanosten groft. Bland det hele i en skål. Riv citronskallen og pres saften fra citron ned i skålen. Tilføj salt og olivenolie, og vend rundt
Servering
Anret de grillede gulerødder på et fad. Fordel den rustikke pesto over, og servér.
Opskrift på grillede gulerødder
Denne opskrift på grillede gulerødder med rustik pesto er helt fantastisk tilbehør til grillmaden. Den er fyldig og mættende, frisk og delikat på samme tid. Og så passer den perfekt til det meste, ligegyldigt om du er mest til kød eller grøntsager på grillen.
Denne dag serverede jeg salaten til en grillet lammeculotte, og det var virkelig et dejligt match. Sammen med en grillet salat med squash og majs, et surdejsbrød med hvidløgssmør og aïoli. Det var et skønt sommermåltid, og hele familien sendte så mange rosende ord i min retning, at jeg vist snart bliver nødt til at sætte det på bordet igen.
TIP: Andre gode sommersalater er spidskålssalat med æbler og vandmelonsalat med feta
Salat med bagte eller grillede gulerødder
Gulerødder er noget, vi altid har i grøntsagsskuffen i køleskabet. Det er sådan en god, billig og alsidig råvare, der er i sæson året rundt, og som både kan spises som rå eller tilberedt. I suppe, kage, boller eller risotto. Eller bare som sprøde gulerodsstave som en snack. Det er virkelig kun fantasien, der sætter grænser for de mange anvendelsesmetoder.
Min favoritmåde at spise gulerødder er dog, når den bages i ovnen. Eller endnu bedre: tilberedes på grillen! Sådan fremhæves gulerøddernes sødmefulde smag, og deres ydre bliver smagfuldt, gyldent og næsten lidt karamelliseret.
Til salaten her foretrækker jeg som sagt at grille gulerødderne, men du kan også sagtens bage dem i ovnen. Jeg kan også anbefale dig at kigge til disse lækre opskrifter med bagte gulerødder som inspiration:
- Pastasalat med bagte gulerødder
- Salat med bagte gulerødder, feta og saltmandler
- Hummusfad med bagte gulerødder og halloumi
Rustik pesto af gulerodstoppe
Til pestoen bruger jeg en blanding af basilikum og gulerodstoppe. Altså de grønne toppe fra gulerødderne, der ofte stadig sidder på, når du køber gulerødder om sommeren.
Toppene skal gerne være helt friske og spæde, og du skal kun bruge de yderste grønne blade. De har den lækreste smag og bliver ikke for grove i konsistensen.
Hvis du køber gulerødder uden toppe, kan du sagtens lave en rustik pesto af basilikum alene (brug blot dobbelt mængde), eller du kan erstatte gulerodstoppe med persille eller andre krydderurter.
Lad dig også gerne inspirere til andre gode udgaver af grøn pesto i dette blogpost med min bedste opskrift på grøn pesto.