Risotto
Risotto opskrifter er fantastiske til både hverdag og fest. Retten er en italiensk klassiker, der kan varieres i det uendelige, alt efter hvad man lige har i køleskabet. Risotto er den perfekte servering til en venindemiddag, og så er det også den perfekte ret til en ny date. For ærligt talt: Hvem kan ikke lide risotto?!
For mig er risotto opskrifter noget, der rimer på kvalitetstid. Hjemme hos os er det en ret, vi nydes, når vi vil hygge os med god mad, selvom tiden ikke er til de store armbevægelser. Og hvis vi gerne vil have en undskyldning for at åbne en flaske vin en hverdagsaften…
På denne side finder du mine bedste risotto opskrifter
Min grundopskrift på en god italiensk risotto finder du her. Den kan varieres i det uendelige og serveres hele året rundt med forskellige ingredienser alt efter sæson. Min favorit er uden tvivl den vidunderlige risotto med svampe. Prøv også at bruge dine risottorester til min opskrift på lækre risotto deller.
Filter
SÆSON
MÅLTIDER
KØD & FISK
VERDENSKØKKEN
HØJTID & FEST
DIÆT
Hvad er risotto?
Risotto er en klassisk italiensk ret, hvor grundingredienserne er ris, hvidvin og parmesan. Ofte tilsættes også grøntsager eller kød til retten – den kan varieres i det uendelige!
Hvilke ris til risotto?
Risottoris er særligt gode til risotto, da de optager væske rigtig godt og udskiller stivelse. Dette betyder, at risottoen bliver dejlig cremet, uden at risene bliver udkogte men stadig forbliver “al dente”.
De bedste risottoris er af typen arborio eller carnaroli. Det er italienske sorter af kortkornet ris, der giver det autentisk resultat.
Hvis man ikke har risottoris, kan de nemt erstattes med grødris, som har mange af de samme egenskaber. Det er lidt billigere og er et mere lettilgængeligt alternativ.
Hvad serverer man til risotto?
Jeg serverer ofte en frisk grøn salat til, da dette komplimenterer den cremede ret virkelig godt. Ofte serverer jeg også et godt brød til, fx et lækkert surdejsbrød.
Ingredienser til risotto
Parmesan er en næste obligatorisk ingrediens, da det gør retten cremet og giver en karakteristiske “umami-smag”, som mange forbinder retten med. Et drys parmesan på toppen er også en fryd for øjet.
En anden ingrediens, som jeg altid bruger, er hvidvin, da dette giver en dejlig og sprød og fyldig smag – og så har man også god samvittighed til nyde et glas hvidvin til maden. Hvis du ikke har hvidvin, kan du bruge 1 spsk. hvidvinseddike i stedet.
Ideer til lækker risotto
Jeg anvender ofte grøntsager i retten, som jeg varierer alt efter humør og sæson.
Nogle af de mest populære risotto opskrifter her på bloggen er min grønne risotto med spinat og ærter , min gulerodsrisotto og risotto med svampe.
Prøv eksempelvis min fuldkornsrisotto med svampe og serrano. I denne ret bruger jeg fuldkornsris, som gør at retten mætter mere og føles lettere i maven. Svampe og serrano giver en lækker dybde til retten, som smager virkelig dejligt.
En anden favorit er min græskar risotto med panchetta og salvie. Denne laver jeg ofte om efteråret, hvor hokkaido græskar er i sæson. I denne ret pureres græskaret og vendes med risene. Utrolig cremet og lækker.
Hvis jeg ønsker mere fylde til min risotto, kan jeg godt lide at tilsætte kylling. Prøv mit risottofad med kylling og fennikel, hvor hele retten laves i et fad og passer sig selv i ovnen. Denne ret er nem og dejlig gæstemad. Jeg har endnu ikke serveret den for nogen, som ikke bad om opskriften. Perfekt, nem og lækker.
Hvordan bruger man risotto rester?
I Italien bruge rman også risotto rester til at lave “arancini”. En form for risttokugler, hvor risottorester rulles til kugler og vendes i mel, æg og raps. Herefter dybsteges de, så de bliver gyldentsprøde udenpå og cremede indeni.
Jeg holder også af at forvandle rester af risotto til de lækreste risdeller. Et lidt mere hverdagssundt valg, hvor risottoen røres med æg og havregryn, inden den steges til lækre deller. Da risottoen allerede har masser af smag, får dellerne præcis det samme.