-
Link kopieret
Falafel
Denne opskrift på falafel giver din lokale falafelbiks kamp til stregen. Det er kort fortalt den bedste opskrift på hjemmelavet falafel, jeg kender til.
En falafel, der er knasende sprød udenpå, perfekt krydret og saftig inden i. Præcis lige så velsmagende som en autentisk mellemøstlig falafel.
Lav gerne en stor portion, for falaflerne kan nemt gemmes et par dage i køleskabet eller længere tid i fryseren.

ca 20 falafler til 4 personer
Forberedelse 20 min /I alt 55 min
INGREDIENSER
- 200 g tørrede kikærter, iblødsat i vand i mindst 20 timer (IKKE kikærter fra dåse)
- 0,5 tsk. natron i blødsætning
- 1 lille løg
- 3 fed hvidløg
- 1 håndfuld bredbladet persille
- 1 håndfuld frisk koriander (kan undlades)
- 3 tsk. stødt spidskommen
- 2 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. flagesalt
- 1 tsk. natron
- evt. 1-3 spsk. hvedemel eller kikærtemel
- 0,1 l smagsneutral olie, fx solsikkeolie
Iblødsætning af kikærter
Kom de tørrede kikærter i en stor med rigeligt vand samt 0,5 tsk. natron (det hjælper med at blødgøre de tørrede kikærter). Kikærterne vil blive 2,5 gang større, så sørg for, at skålen er stor nok.
Lad kikærterne stå i blød på køkkenbordet i minimum 20 timer, dog gerne op til 30 timer. Hæld vandet fra, og skyl kikærterne grundigt, inden de dryppes af i en sigte.
Falafelfars
Pil og riv løg (evt. på din foodprocessor). Pil og pres hvidløg. Kom kikærter, løg, hvidløg, friske og tørrede krydderurter, salt og natron i en foodprocessor.
Kør maskinen, til du får en grov fars. Mærk, om du kan forme en falafel, uden at den falder alt for meget fra hinanden. Tilsæt dernæst en smule mel, hvis du synes, der er behov for at binde farsen mere sammmen
Dybstegning
Hvis du ønsker at dybstege falaflerne, skal du opvarme 0,5 l olie i en dyb pande. Olien har den rette temperatur (ca 170 grader), når den syder (danner små bobler) omkring en tandstik, når den stikkes ned i olien.
Form falafler med en ske i din håndflade. Steg falaflerne på alle sider i den varme olie, til de er flot gyldne og sprøde.
Placér en sigte over en tallerken beklædt med køkkenrulle. Kom de stegte falafler ned i sigten, så olien kan dryppe fra. De er dernæst klar til servering.
Bagning
Du kan også vælge at stege falaflerne i ovnen.
Opvarm ovnen til 200 grader varmluft, og beklæd en bageplade med bagepapir.
Fugt dine hænder med olie, og inden du former falafler med hænderne. På den måde får ydersiden af falaflerne et tyndt lag olie, så de bliver lækre sprøde.
Bag falaflerne i 20-30 minutter, alt efter deres størrelse, til de er flot gyldne og sprøde i overfladen. Du kan evt. vende dem midtvejs, hvis du vil sikre, at de skal blive lige sprøde på alle sider.
Den bedste falafel opskrift
Falafel er en af mine livretter! Jeg elsker de sprøde vegetariske frikadeller af kikærter, og de er ofte på menuen herhjemme, både til hverdag og fest. Det er utrolig nemt at lave ene stor portion, og de smager simpelthen bare så dejligt serveret i pitabrød eller i madpandekager eller spinatpandekager sammen med lækre dips såsom hummus og forskelligt tilbehør såsom bagt blomkål.Hvad er falafel?
En falafel er en form for vegetarisk frikadeller, der ofte laves af kikærter (og sommetider hestebønner). De tørre kikærter sættes i blød og laves til en grov fars med krydderier og løg, der formes til små deller og dybsteges til sprøde falafler. Man spiser falafel i hele Mellemøsten, men retten stammer oprindeligt fra Palæstina. Her serveres de typisk med hummus, tahindressing, syltede grøntsager (fx syltede rødløg) og lune lækre fladbrød.PRØV OGSÅ: Min populære opskrift på vegetariske squash frikadeller eller kyllingefrikadeller
Hvordan laver man falafel?
Lige siden jeg første gang satte tænderne i en sprød og krydret falafel hos den lokale kebab-pusher, har jeg forsøgt at genskabe smagsoplevelsen. Det skulle dog vise sig ikke at være helt ligetil. Men efter flere års køkkeneksperimenter er jeg endelig nået frem til en opskrift, der sikrer den helt rigtige konsistens. Hemmeligheden er IKKE at bruge kikærter fra dåse men derimod tørrede kikærter, der sættes i blød. Kikærter for dåse er kogte eller dampede, og er derfor helt bløde og indeholder meget væske, og derfor vil man aldrig kunne genskabe en autentisk falafel med dem. Derimod skal du bruge tørrede kikærter, der sættes i blød, inden de bruges til at lave falafel dejen. Det giver falaflerne den perfekte struktur og gør dem grove men stadig luftige og lækre indeni.TIP: Prøv også min nemme opskrift på falafel vaffel, hvis du har lyst til falafel i en fart. Denne opskrift laves af kikærter på dåse og kan bikses sammen på nul-komma-fem.
Ingredienser til falafel
Min opskrift er inspireret af, hvordan falaflel laves helt autentisk i mellemøsten. Her skal man bruge følgende ingredienser:- Tørrede kikærter: De tørrede kikærter sættes i blød i vand og en smule natron. De vil suge væske til sig, så de bliver ca 2,5 gange større under udblødning. Jeg tilsætter natron, da det er med til at blødgøre kikærterne. TIP: Prøv også tørrede kikærter til sprøde kikærtepizzabunde.
- Løg og hvidløg: Pas på med at bruge et for stort løg, da det kan gøre farsen for våd. Giv den i stedet masser af smag fra hele 3 fed hvidløg.
- Persille og koriander: Friske krydderurter skal der til! Du kan dog undlade frisk koriander, hvis du ikke bryder dig om det.
- Stødt spidskommen, koriander og salt: De tørrede krydderier, der giver den autentiske falafelsmag. Du kan også eksperimentere med at tilsætte et lille nip stødt kardemomme for en ekstra aromatisk smag.
- Natron: Jeg bruger natron frem for bagepulver, da det gør falaflerne en tand mere luftige og "fluffy". Du kan dog også sagtens bruge bagepulver, hvis det er det eneste, du har på lager.
- Mel: Det er ikke altid nødvendigt at tilsætte mel, men hvis du føler, at din falafelfars er for våd eller usammenhængende, kan du tilsætte lidt almindelig hvedemel eller kikærtemel, hvis du vil lave glutenfri falafel.
- Smagsneutral olie: Bruges til stegning. Jeg bruger typisk en økologisk solsikkeolie, der er beregnet til friture.
TIP: Prøv også min opskrift på falafelpandekager eller lækre edamame-falafler
Dybstegte falafler eller falafel i ovn
Falaflerne kan både dybsteges, bages i ovnen eller steges i olie på en almindelig pande.Dybstegte / friture
Det giver det mest autentiske resultat at dybstege dem, og jeg synes klart, det smager bedst. Jeg bruger typisk en økologisk solsikkeolie til friturestegning. Den opvarmes i en dyb pande, så jeg har ca 3-5 cm olie i bunden. Olien har den rette temperatur ved omkring 170 grader. Det tjekker jeg, ved at stikke en tandstik ned i olien. Når olien syder omkring tandstikken, dvs. at der dannes små bobler, ved jeg at olien er klar. Pas dog også på med, at olien bliver for varm. Det ved du, når falaflerne på kort tid bliver mørkebrune/brændte i overfladen, uden at de når at blive gennemstegte indeni.Falafel stegt på panden
Du kan også vælge at stege falaflerne i blot en smule olie på panden. Vær dog her opmærksom på, at falaflerne skal stege forholdsvis længe, da det er vigtigt at kikærterne ikke er rå i mindten.Falafel i ovn
Du kan også vælge at tilberede falaflerne i ovnen. På den måde undgår du det svineri, fristurestegning ofte kan ende med at blive. Og du får en lidt mere sund opskrift på falafel. Her vil jeg anbefale dig at fugte dine hænder i olie (her kan almindelig olivenolie bruges), inden du former falaflerne. Det sikrer, at der kommer et tyndt lag olie i overfladen af hver falafel, så de bliver sprøde og flot gyldne i ovnen.TIP: Denne opskrift var på top 10 af mine mest populære i 2020. Se de andre 9 lige her.